Calciu distrus de fosfor

Obezii vor consuma produsul cu moderatie

Cele doua surse de fosfor, stabilizatorul caragenan si conservantul sorbat de potasiu scad valoarea biologica a branzei topite Cheddar.

Branza topita felii cu Cheddar President are in compozitie: „lapte vaca pasteurizat si degresat, branza Cheddar (5%), unt, proteine din lapte, saruri de topire (E452 - polifosfati, E450 - difosfati), sare, stabilizatori (E 407 – caragenan), colorant natural, (E 160a betacaroteni, E 160 c - extract de ardei rosu), conservant (E 202-sorbat de potasiu)”. 100 de grame consumate din acest produse ne vor aduce o valoare energetica de 945kj/ 227,5 kcal. La aceeasi, cantitate organismul nostru va beneficia de 13,5 g de proteine, 17,5 g grasime, 4 g carbohidrati, 400 mg calciu (50% din doza zilnica admisa).

Analiza. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie alimentatul a carui eticheta este analizata: „produs lactat din categoria branzeturilor obtinute cu saruri de topire impreuna cu stabilizatori de tipul polizaharidelor, coloranti si a conservantilor chimici”.

In urma studiului efectuat asupra etichetei nutritionale, rezulta ca produsul are un exces de grasimi animale saturate aterogene. Aceasta cantitate mare de grasimi imprima o densitate energetica moderata spre mare, 227,5 kcal. Desi pe aceeasi eticheta se arata ca braza topita contine 50% dzr calciu, biodisponibilitatea acestuia este mult redusa de prezenta compusilor cu fosfor (polifosfati si difosfati) care impiedica fixarea calciului in oase. Compusul caragenaan - E 407 - poate fi limitat descompus in colon rezultand metaboliti potential cancerigeni. De asemenea, specialistul nostru atrage atentia ca betacarotenul creste riscul de aparitie a cancerului de plamani la fumatori.

Concluzii. In urma analizei etichetei compozitionale si a celei nutritionale, specialistul nostru face urmatoarele recomandari: „produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, cardiovascularilor, persoanelor care sufera de afectiuni hepatice, renale, celor cu dislipidemii, persoanelor cu densitate osoasa scazuta si osteoporoza, celor care sufera de maladii pulmonare, celor cu afectiuni ale tractusului digestiv. Suferinzii de intoleranta la lactoza vor testa produsul in prealabil”.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *