Caldura din deseuri biologice

200 de case din Marea Britanie vor fi incalzite cu biogaz rezultat din resturile ajunse la canalizare. Britanicii au lansat un proiect revolutionar in domeniul energiei termice. Desi unii stramba din nas, expertii spun ca biogazul rezultat din deseurile biologice este o alternativa viabila.

Proiectul companiilor British Gas, Thames Water si Scotia Gas Networks a fost demarat in contextul in care, potrivit unei directive a Uniunii Europene, pana in 2020, Marea Britanie trebuie sa produca 15% din energie din surse regenerabile. Iar deseurile biologice produse in fiecare casa reprezinta o astfel de sursa, noteaza „The Daily Mail”.

Conform expertilor in energie si tehnologie, la instalatia de tratare a deseurilor din orasul Didcot se va produce suficienta energie pentru a incalzi 200 de locuinte. Costurile acestui proiect, o premiera pentru Marea Britanie, s-au ridicat la circa 2,9 milioane de euro.

Un proces rapid

Folosirea biometanului rezultat din prelucrarea deseurilor biologice este privita de unele persoane cu reticenta, dar seful directiei de energie de la British Gas, Martin Orrill, a declarat pentru BBC ca „oamenii nu vor observa nicio diferenta, deoarece sursa de energie regenerabila nu are miros, iar infrastructura de livrare exista deja”.

Procesul de producere a biogazului dureaza intre 20 si 23 de zile din momentul in care deseurile biologice ajung in reteaua de canalizare.
Ideea a fost imbratisata si de alte companii britanice din domeniul energetic. United Utilities intentioneaza ca anul viitor sa demareze un proiect similar prin intermediul caruia sa fie incalzite 500 de case din Manchester.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *