Pasi spre atingerea standardelor Europene a calitatii aerului discutate de catre sapte tari in Chisinau

Statiile care monitorizeaza calitatea aerului din Baia Mare lasate fara bani de intretinere
Pasi spre atingerea standardelor Europene a calitatii aerului discutate de catre sapte tari in Chisinau
Pasi spre atingerea standardelor Europene a calitatii aerului discutate de catre sapte tari in Chisinau

In data de 26 februarie, 2013, reprezentantii celor sapte tari participante la proiectul UE, Guvernarea Calitatii Aerului in tarile din Europa de Est, se vor intruni la Chisinau pentru a treia reuniune a Comitetului de Coordonare. La intrunirea ce va fi prezidata de reprezentantii Uniunii Europene vor participa treizeci si cinci de oficiali din cadrul ministerelor industriei, transportului, dezvoltarii economice si mediului a Armeniei, Azerbaidjanului, Republicii Belarus, Georgiei, Republicii Moldova, Federatiei Ruse si Ucrainei. Acesta este un moment important pentru revizuirea activitatilor proiectului si a progresului inregistrat de tarile partenere in domeniul reformarii legislatiei nationale privind calitatea aerului, inclusiv si aprobarea actiunilor ce urmeaza a fi intreprinse in anul curent.

Printre principalele subiecte ale reuniunii, sunt analiza rezultatelor activitatilor proiectului in anul 2012 si realizarile majore, cum ar fi:
• Analiza asupra neajunsurilor legislatiei de mediu, a capacitatilor legislative si institutionale;

• Inventarul Emisiilor si a Raportului privind Monitorizarea Calitatii aerului, care se axeaza pe deosebirile dintre tarile partenere privind monitorizarea si gradul de corespundere a acesteia cerintelor pentru implementarea protocoalelor Conventiei ONU privind Poluarea Transfrontaliera a Aerului la Distante Lungi;

• Colectarea si analiza datelor pentru elaborarea recomandarilor privind Sistemul de autorizare, prevenire si control integrat al poluarii in tarile partenere;

• “tabelului de convergenta” a legislatiei nationale si legislatiei UE, precum si elaborarea “Recomandarilor pentru imbunatatirea legislatiei in sectorul transportului”.

Reuniunea, de asemenea, coincide cu inceputul a trei proiecte pilot la nivel national si un proiect-pilot regional privind “Consolidarea capacitatilor nationale pentru aderarea la protocoalele Conventiei ONU privind Poluarea Transfrontaliera a Aerului pe Distante Lungi”, la care Republica Moldova va lua parte.

Fundal

Proiectul Guvernarea Calitatii Aerului (2011-2014) ofera suport pentru sapte tari din cadrul programului ENPI Est (European Neighbourhood and Partnership Instrument ) in scopul de a imbunatati gestionarea calitatii aerului. Tarile partenere vor perfectiona cadrul institutional si juridic pentru armonizare cu standardele europene. In plus, proiectul va intensifica cooperarea intre factorii cheie interesati din toate tarile si va promova constientizarea publicului in problemele calitatii aerului. Colaborarea activa cu sectorul privat si sectorul transportului rutier este, de asemenea, de o importanta semnificativa.

Proiectul este un pilon important in cadrul Initiativei Emblematice privind Guvernarea Mediului convenite intre UE si cele sase tari care colaboreaza in cadrul “Parteneriatului Estic”. Este, de asemenea, o componenta importanta in “Parteneriatul pentru Modernizare” intre Federatia Rusa si Uniunea Europeana.

Toate rapoartele vor fi publicate in curind pe site-ul proiectului: http://www.airqgov.org.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa o contactati pe Dna Lena Nielsen, European Commission/EuropeAid [email protected] sau oficiul local al proiectului in Kiev, tel. +38 044 253 23 43.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *