Calitatea bio

Agricultura eco da alimente mai hranitoare si mai sigure decit cele obtinute conventional, chimizat.

Vizitati magazinul bio online www.Biolateria.ro Peste 3.000 de produse bio sau produse naturiste de la cei mai premiati producatori Bio din lume.

Dupa patru ani de cercetari, oamenii de stiinta implicati in proiectul finantat de Uniunea Europeana QLIF – Quality Low Input Food – au prezentat si au evaluat critic probele privind diferentele dintre produsele ecologice, cele obtinute din agricultura extensiva si cele conventionale din punct de vedere al calitatii si securitatii alimentare.

„Din noile probe stiintifice adunate in timpul proiectelor de cercetare desfasurate in ultimii patru ani rezulta ca sistemul eco si fermele care practica agricultura durabila cu aporturi mici de chimicale ne dau alimente care, din punct de vedere al calitatii si sigurantei alimentare, sint in general superioare celor obtinute din sistemul conventional, chimizat”, a declarat profesorul Carlo Leifert de la Universitatea Newcastle, coordonatorul QLIF, citat de Organic-Market.info.

BENEFICII. Potrivit rezultatelor QLIF, se inmultesc dovezile ca agricultura bio si cea cu aporturi mici de chimicale „provoaca” imbunatatirea compozitiei nutritionale a mincarii. In ceea ce priveste productia vegetala, s-a constatat in mod frecvent ca agricultura bio poate avea o influenta pozitiva asupra nivelului de substante dezirabile din plante, dar acest efect nu este intotdeauna consistent. In ceea ce priveste productia animala, s-a descoperit ca laptele bio contine niveluri mult mai mari de acizi grasi benefici, antioxidanti si vitamine decit laptele conventional. Si carnea bio o intrece din punct de vedere calitativ pe cea conventionala.

Cercetarea QLIF a conchis ca nu exista dovezi ca agricultura bio si cea cu aporturi mici de chimicale pun riscuri mai mari din punct de vedere al sigurantei alimentare decit modul de productie conventional. Realitatea este ca in mod repetat s-a dovedit ca practicile bio reduc riscurile asociate cu tratarea animalelor cu antibiotice – dezvoltarea in mincare a unor microorganisme care dau rezistenta la antibiotice sau, din contra, alergii – si a lanurilor si gradinilor cu pesticide si alte chimicale.

In plus, rezultatele QLIF, dar si ale altor cercetari au aratat ca sistemul de productie bio necesita, in mod normal, un consum mai mic de energie si elibereaza o cantitate mai mica de gaze cu efect de sera.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *