Calota glaciara a Groenlandei s-a topit in proportie de 97% la jumatatea lunii iulie, potrivit NASA

0
150
Calota glaciara a Groenlandei s-a topit in proportie de 97% la jumatatea lunii iulie, potrivit NASA

Calota glaciara a Groenlandei s-a topit in proportie de 97% la jumatatea lunii iulie, potrivit NASA, suprafata neacoperita de gheturi fiind acum de doua ori mai mare decat in verile din anii precedenti.

Calota glaciara a Groenlandei s-a topit aproape in intregime. Harta care arata cea mai mare crestere din ultimii 30 de ani (Imagine: www.nasa.gov)

Potrivit Agentiei spatiale americane, aceasta topire neobisnuita s-a produs in doar patru zile, in perioada 8 – 12 iulie, si ar putea contribui la o crestere a nivelului oceanelor, informeaza lefigaro.fr.

Expertii de la NASA au crezut mai intai ca este vorba de o eroare. „Este o situatie atat de neobisnuita, fara precedent, incat prima oara m-am intrebat daca rezultatul masuratorilor era corect sau daca era vorba de o eroare in datele primite”, a spus Son Nghiem, expert al agentiei spatiale americane. Insa calculele specialistilor americani sunt corecte: gheturile Groenlandei s-au topit in iulie pe o suprafata care nu a fost niciodata atat de intinsa in cei 30 de ani de monitorizare prin satelit. Potrivit datelor furnizate de trei sateliti, analizate de NASA si de profesori universitari, circa 97% din calota glaciara groenlandeza s-a topit la jumatatea lunii iulie, a anuntat agentia spatiala americana intr-un comunicat.

Son Nghiem a observat disparitia gheturilor din Groenlanda pe 12 iulie, in momentul in care analiza datele furnizate de primul satelit. Datele oferite de alti doi sateliti au confirmat ulterior aceasta descoperire. Hartile prin satelit au dezvaluit faptul ca topirea calotei glaciare a crescut de la 40%, pe 8 iulie, la 97%, pe 12 iulie. Aceste rezultate au fost cunoscute la doar cateva zile dupa ce un imens bloc de gheata, cu o suprafata de doua ori mai mare ca cea a Parisului sau a cartierului newyorkez Manhattan, s-a desprins dintr-un ghetar din Groenlanda. Un turist australian a filmat imagini edificatoare cu blocuri uriase de gheata care se desprindeau din varful ghetarului Ilulissat.

 

„Acest eveniment, combinat cu alte fenomene naturale mai rare, precum monumentala desprindere de saptamana trecuta a unei bucati din ghetarul Petermann, fac parte dintr-un ansamblu complex”, a adaugat Tom Wagner, un cercetator de la NASA.

Pe parcursul verii, aproximativ jumatate din suprafata acoperita cu gheata a Groenlandei se topeste in mod natural. De obicei, cea mai mare parte a apei ce provine din aceasta topire reingheata foarte repede, la altitudine, sau este retinuta de gheata din regiunile de pe coasta, in timp ce restul se scurge in ocean.

„Insa, in acest an, amploarea topirii la suprafata sau foarte aproape de suprafata a cunoscut o crestere brutala”, a adaugat NASA. Cercetatorii vor incerca acum sa determine daca acest eveniment, care coincide cu o puternica presiune neobisnuita exercitata de aerul cald de deasupra Groenlandei, va contribui la cresterea nivelului oceanelor.

NASA a precizat ca cel mai inalt punct de pe calota glaciara groenlandeza, situat la peste trei kilometri deasupra nivelului marii, prezenta la randul sau semne de dezghet. Potrivit expertei Lora Koenig, acest tip de dezghet se produce in medie la fiecare 150 de ani. „Ultima oara a avut loc in 1889, evenimentul se «prezinta» la intalnirea programata. Insa, daca vom continua sa observam acest tip de topire a gheturilor si in anii urmatorii, va fi agonizant”, a adaugat Koenig.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here