Calota glaciara poate disparea pana in vara

Cat de departe vor merge? Estimarea uneni date exacte in vederea topirii calotei glaciare s-a transformat de curand intr-un joc popular de predictie in randul cercetatorilor. Studiile recente din lunile trecute propulseaza estimari cu referire la anul 2030 pentru acest „eveniment”, insa nu mai devreme de 2013. Ultima salva vine prin bunavointa lui Xinhua, care raporteaza ca Olav Orheim, conducatorul Secretariatului Norvegian International Anul Polar, pariaza pe aceasta vara.

Observand ca stratul de gheata al calotei arctice a atins un minim istoric de 3 milioane de km2 vara trecuta – el, acoperind aproximativ 7,5 milioane de km2 – Orheim i-a spus lui Xinhua astfel „daca temperatura medie a Norvegiei in acest an este identica cu cea din 2007, calota de gheata de la Polul Arctic se va topi in totalitate”.

Facand abstractie de acest dezastru, Orheim a prezis modificarea surprinzatoare a ecosistemelor fragile din aceasta regiune datorita excesului emisiilor de dioxid de carbon si a temperaturilor ridicate ( peste medie ). Pe o nota separata, acesta a precizat ca Asia va fi cel mai probabil cel mai grav afectata de cresterea nivelului marilor, estimand ca ridicarea acestora cu un metru va afecta „aproape 100 milioane de personae pe o arie de 800 de mii de km2 in Asia , iar pierderile economice directe vor insuma pana la 400 bilioane de dolari americani.

A dat un imbold tarilor dezvoltate pentru a prelua conducerea in reducerea semnificanta a emisiilor de gaze cu efect de sera si in crearea unui post.Chiar daca predictia sa poate parea putin bizara, nu se poate nega ca la fel de bine se poate ajunge si la depasirea momentului. La urma urmelor, nu cu mult timp in urma cercetatorii din domeniul climei au facut afirmatii incurajatoare cu referire la topirea calotei glaciare nu mai devreme de a doua jumatate a acestui secol. Daca exista un lucru pe care oamenii de stiinta l-au invatat in ultimii cativa ani, ar fi acela ca efectele modificarilor climatice sunt prea variabile si prea rasucite pentru a se putea face predictii sigure.

Sursa: treehugger.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *