Calotele glaciare se topesc la jumatate din viteza estimata initial, spune un nou studiu

0
88


Cu toate astea, luna trecuta, o calota glaciara de patru ori mai mare decat Manhattanul, s-a rupt dintr-un ghetar din Groenlanda.


Calotele glaciare din Groenlanda si din Antarctica de Vest se topesc la jumatate din viteza estimata, au anuntat cercetatorii.

Oamenii de stiinta au masurat schimbarile din calotele glaciare prin analizarea schimbarilor din campul gravitational al Pamantului folosind doi sateliti, care monitorizeaza distributia masei pe Terra, inclusiv a gheturilor si a apei.

Cand gheata se topeste si ajunge in mari, are un efect mic, dar detectabil, asupra campului gravitational al Terrei.

Descoperirea a fost facuta de o echipa americano-germana de la Jet Propulsion Laboratory, Universitatea Delft.

Cresterea medie a nivelului marilor ca rezultat al topirii gheturilor este, de asemenea, mai mica decat se astepta.

Estimarile anterioare pentru calotele glaciare din Groenlanda au calculat ca gheata se topeste cu 230 de gigatone pe an, adica 230.000 de miliarde de kg. Acest lucru ar insemna ca nivelul marilor se ridica cu 0.75mm pe an.

Pentru Antarctica de Vest, estimarile erau de 132 de gigatone pe an. Noul studiu arata ca aceste calcule nu au fost corectate corespunzator pentru ajustarea izostatica glaciara.

Izostazia este starea ideala de echilibru gravitational spre care tinde sistemul sistemul format din cele doua straturi superioare ale Pamantului, litosfera si astenosfera terestra, in absenta unor forte perturbatoare;Izostazie glaciara este fenomenul de incarcare si descarcare produs de greutatea ghetii.

Miscarile scoartei terestre trebuie sa fie incorporate in calcule, intrucat acestea schimba distributia masei Pamantului si au, prin urmare, o influenta asupra campului gravitational.

Cercetatorii au reusit acum sa faca aceasta corectie. Concluzia a fost ca gheturile din Groenlanda si Antarctica de Vest se topesc la jumatate din viteza estimata initial.

Luna trecuta, o calota glaciara de patru ori mai mare decat Manhattanul, s-a rupt dintr-un ghetar din Groenlanda.
Sursa: Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here