Campanie de colectare si reciclare – Marea debarasare 3

Programul de reciclare a deseurilor de echipamente electrice si electronice „Marea debarasare” va fi reluat, iar prima editie a avut loc in aceasta sambata. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat marti ca programul a fost regandit, astfel incat la el sa ia parte si firmele de reciclare.
marea debarasare
„Nu respectam regula acum, insa de luna viitoare programul va fi din nou organizat in prima sambata. Am ales totusi sa facem si in martie o editie a Marii Debarasari in noua formula cu reciclatorii, insa nu am putut sa o facem la timp, asa ca am preferat s-o facem intr-o alta sambata decat prima, decat sa n-o facem deloc”, a spus Nemirschi.

TINTE GREU DE ATINS
Ministrul a tinut sa precizeze ca, din punctul sau de vedere, tinta de colectare pentru deseuri de echipamente electrice si electronice propusa de Uniunea Europeana „este greu de atins”. „La o analiza proprie, am constatat ca nu vom ajunge sa atingem tintele de reciclare de deseuri in general. Nu avem inca salariile nemtilor care-si pot schimba frigiderul sau televizorul o data la cativa ani”, a spus ministrul Nemirschi. Potrivit ministrului Nemirschi, tinta europeana de colectare este de 4 kilograme de deseuri electrice, electronice si electrocasnice. Anul trecut, in Romania s-au colectat mai putin de 0,5 kilograme DEEE pe cap de locuitor. Reprezentantii organizatiilor colective de colectare de deseuri si ai firmelor de reciclare au declarat ca, potrivit unui studiu din noiembrie 2008, 68% din gospodariile romanesti „nu stiu ce sa faca cu aparatele vechi”. Per total, in 2008 au fost colectate circa 2.500 de tone de deseuri, din care aproximativ 80% au fost reciclate.

Reprezentantii reciclatorilor au afirmat ca o tona de deseuri de echipamente electrice si electronice colectate implica un cost de 700-800 de euro.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *