Campanie de reimpadurire in zona Rarau

Campanie de reimpadurire in zona Rarau

Campanie de reimpadurire in zona Rarau

Peste 60 de voluntari, din mai multe localitati ale judetului au organizat, simbata, o campanie de reimpadurire in zona Rarau. Actiunea s-a desfasurat timp de 4 ore in care au fost plantati 5000 de puieti pe o suprafata totala de aproximativ 4 hectare. La final, participantii au facut si un protest anti fracking.

Campania a pornit de la o postare facuta pe o retea de socializare, pe 25 martie, de Cristina Iacob. Aceasta se referea o ampla actiune de reimpadurire care avusese loc cu putin timp in Transilvania. Cristina lansase, odata cu articolul, intrebarea “Ce ziceti, incercam si noi o impadurire?”, la care, in mod neasteptat, au raspuns prompt foarte multe persoane. Primii au fost fost Nicoleta Loghin si Asociatia Ghizilor din Bucovina, care au luat legatura cu Ocolul Silvic Pojorita, propunind asocierea in aceasta actiune. Raspunsul a fost pozitiv, mai ales ca nu a fost prima actiune de acest gen. Anul trecut, au initiat un proiect identic, in aceeasi zona. Faptul ca in numai 10 zile, la invitatie a raspuns un numar atit de mare de voluntari, intareste convingerea ca mai exista o speranta pentru refacerea padurilor de altadata, atit in zona Bucovinei, cit si in restul tarii.

„Nu cred ca e mult sa acordam 6 ore pentru natura, macar o data pe an. Hai sa transmitem mai departe ca schimbarea incepe in primul rind de la noi, pe principiul 1+1=2”, a declarat Nicoleta Loghin, voluntar din Suceava. “Daca vrei sa schimbi lumea, incepe cu tine….si este foarte adevarat. Este important pentru noi sa reconstruim si sa lasam mostenire copiilor nostri si celor ce le vor urma, macar o parte din padurile pe care le-am pierdut in ultimii 25 de ani. Am avut ca model reimpadurirea din Transilvania, organizata cu participare de voluntari din toate colturile tarii si asta demonstreaza ca se poate. De aceea ne propunem sa reluam actiunea, pe care, sugestiv, am intitulat-o “Hai la inverzit”, si in toamna acestui an. De aceasta data ne dorim o actiune mult mai ampla si suntem foarte optimisti in aceasta privinta. Exista foarte multi oameni inimosi care nu au avut inca sansa sa participe alaturi de noi”, a declarat Cristina Iacob, voluntar din Suceava.


Actiunea de voluntariat a antrenat un numar 64 de participanti. Initiatorii, Cristina Iacob si Nicoleta Loghin, au fost sprijinit de Ocolul Silvic Pojorita, care a pus la dispozitie 5000 de puieti de molid si larice, dar si uneltele necesare plantarii, Asociatia Ghizilor din Bucovina, care a oferit participantilor cite un tricou cu sloganul campaniei “Hai la inverzit”, precum si Asociatia “Natura Pro Rarau”.

Voluntarii s-au adunat din Gura Humorului, Suceava, Cornu Luncii, Cimpulung Moldovenesc, Pojorita, Falticeni, dar si din Municipiul Botosani. Printre ei s-au aflat si elevii clasei a IX a D de la Colegiul “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, impreuna cu diriginta Loredana Moldovan si prof. Letitia Ignat. Actiunea s-a desfasurat pe parcursul a 4 ore. Au fost plantati puieti pe o suprafata totala de aproximativ 4 hectare, in zona Rarau, Izvorul Giumalau.

Pentru ca pe 6 aprilie se desfasurase, la nivel national, o actiune de protest anti fracking, membrii Asociatiei Ghizilor din Bucovina, sustinuti de voluntari, au transmis, in cadrul acestei campanii, mesajul lor de lupta impotriva fracturarii hidraulice.8 Apr 2014 - Sursa: Suceava NewsArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016