Campanie de sterilizare gratuita a cainilor, la Timisoara

Campanie de sterilizare gratuita a cainilor, la Timisoara
Campanie de sterilizare gratuita a cainilor, la Timisoara

In cadrul unui proiect de voluntariat romano-danez

O campanie de sterilizare gratuita a animalelor cu si fara stapan din Timisoara va fi lansata, la sfarsitul acestei saptamani, la Timisoara. Este vizata sterilizarea a peste o suta de animale, atat caini, cat si pisici.

Initiativa apartine ACT Timisoara

Campania se va desfasura in perioada 20 -27 octombrie, la adapostul Danyflor, fiind un proiect al Asociatiei de protectie a animalelor Animal Care Team Timisoara in colaborare cu Asociatia Danish Friends of Animals, din Danemarca, si Primaria Timisoara.

ACT Timisoara a semnat un Protocol de colaborare cu Primaria Timisoara, prin Directia de Mediu, care are in derulare un contract de concesiune cu serviciul de ecarisaj Danyflor, unde vor avea loc operatiile de sterilizare a animalelor. Pentru acest proiect de voluntariat si-a oferit ajutorul o echipa formata din doi medici veterinari danezi, Sophie Stringer si Anna Bohlin, o studenta la medicina veterinara, Zandra Lundberg, si o asistenta veterinara, Linda Persson, care vor veni la Timisoara prin intermediul asociatiei daneze, pentru a efectua munca voluntara. Totodata, medicii veterinari danezi vor dona, in cadrul proiectului initiat de ACT Timisoara, materiale sanitare si medicamente necesare campaniei de sterilizare. Operatiile de sterilizare vor fi efectuate sub indrumarea medicului veterinar Mihai Sarbu, de la Cabinetul veterinar “Bolte-Hotea Simion”, din Timisoara, cu care ACT are un acord de colaborare.

„Pe perioada campaniei, peste o suta de animale cu si fara stapan vor fi sterilizate in spatiul operator al adapostului Danyflor. Animalele care vor intra in adapost vor fi si microcipate, daca nu sunt deja, si se vor trece intr-o lista de evidenta. Speram ca acest program sa fie primul dintr-o serie pe care dorim sa le organizam la Timisoara – atat pentru animalele fara stapan, cat si pentru cele cu proprietari care nu isi permit sa le sterilizeze, pentru ca astfel ajutam la stoparea inmultirii lor”,spune Carmen Stanescu, presedintele ACT Timisoara.

Asociatia Danish Friends of Animals, din Danemarca, raspunde astfel unui apel lansat de ACT Timisoara in urma cu trei luni de zile.„Am inteles ca au nevoie cu disperare de o echipa de medici veterinari care sa lucreze voluntar, pentru ca asociatia din Timisoara nu are fonduri. Desi si la DFA bugetul este limitat, noi nu am putut spune nu. Compania Kruuse a donat o mare parte din medicamentele necesare si DFA a platit biletele de avion pentru echipa. In plus, ne-am bucurat sa aflam ca primarul Timisoarei este in favoarea acestor proiecte de sterilizare, o pozitie opusa decat ceea ce auzim de la alte asociatii/adaposturi in Romania”, afirma Mette Ostergaard Nielsen, vicepresedinte Danish Friens of Animals.

Invitatia lansata de ACT Timisoaraa ajuns si la alte asociatii de profil din strainatate, dar si locale, care si-au anuntat intentia de a participa voluntar la astfel de proiecte. Diana Mihai, vicepresedinte ACT Timisoara, spune ca, deocamdata, desi exista o hotarare de consiliu local si o lege care ii obliga pe cetateni sa isi sterilizeze cainii si pedepseste abandonul acestora, multi timisoreni inca nu s-au pus in regula.“Unii nu isi permit financiar si prefera sa arunce animalele in strada ca sa scape de amenzi. Fapt pentru care ne bucuram ca putem veni in ajutorul lor prin aceasta campanie de sterilizare gratuita, in care ne-am unit fortele impreuna cu Municipalitatea, adapostul Danyflor, medici veterinari locali si din strainatate, dar si multi voluntari”, mai spune Diana Mihai.

 

Aproape 3000 de caini pe strazile Timisoarei

In urma mediatizarii evenimentului pe site-ul de socializare Facebook, ACT Timisoara a intocmit o lista de asteptare cu animalele ce vor fi sterilizate in cadrul campaniei de sterilizare, in limita locurilor disponibile.

Animal Care Team – Timisoara este o asociatie de protectie a animalelor, infiintata in februarie 2013. Aceasta a activat intai ca grup activ de voluntari pe Facebook, la initiativa a opt membri fondatori. Ideea infiintarii ACT Timisoara a pornit de la identificarea unor probleme grave in adaposturile din oras, si din cauza numarului mare de caini ce vagabondeaza pe strazi. In momentul de fata, autoritatile locale estimeaza ca, pe strazile din Timisoara, exista peste 3000 de maidanezi.

Printre cauzele inmultirii necontrolate a animalelor comunitare, abandonarea acestora de catre stapani este cap de lista, motivatiile acestora fiind diverse –plecarea in strainatate a stapanilor, posibilitatile financiare reduse sau neasumarea responsabilitatii cresterii si ingrijirii unor pui rezultati de la animalele nesterilizate lasate libere pe langa curte.

ACT Timisoara vizeaza reducerea numarului de animale abandonate pe strazi, sterilizarea, tratarea lor, in caz de nevoie, si promovarea si intermedierea adoptiei interne sau externe a acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *