Campionatul Mondial al Cainilor de Salvare, la Craiova

Craiova va organiza, in mai putin de o luna si jumatate, cea de-a XV-a editie a Campionatului Mondial al Cainilor de Salvare, eveniment desfasurat pentru prima data intr-o tara din Europa de Est. Trei arbitri internationali au evaluat, in ultimele zile, terenurile de concurs pentru a fi siguri ca participantii canini nu vor avea probleme.
caini de salvare
Romania va deveni, timp de cinci zile, punctul de atractie al lumii. Dupa ani intregi de promovare a Centrului de Educare Canina din Craiova, Federatia Chinologica Internationala si Organizatia Mondiala a Cainilor de Salvare au decis ca editia din acest an a Campionatului Mondial sa se desfasoare aici. 30 de organizatii din peste 16 tari ale lumii si-au anuntat pana acum participarea, intre 1 si 5 iulie, la cea de-a XV-a editie a competitiei. Pentru a se asigura ca lucrurile se vor desfasura conform standardelor vest-europene, o delegatie de arbitri internationali, recunoscuti de Organizatia Mondiala a Cainilor de Salvare – IRO, a evaluat, zilele trecute, terenurile de concurs, intalnindu-se cu echipa de organizare, cu reprezentanti ai Politiei, ai autoritatilor si ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

O lectie despre Romania

Gerd Thanner, arbitrul principal la specialitatea „Cautare in daramaturi”, Andreas Hauk, arbitru asistent la aceeasi disciplina, si Kurt Schafar, arbitru secundar la specialitatea „Salvare din apa” si arbitru observator al intregului concurs, spun ca toate locurile de desfasurare corespund cerintelor standard, insa raman de rezolvat detaliile tehnice. Spre exemplu, in zona de daramaturi se pune accent pe siguranta cainilor, ca urmare, cioburile trebuie inlaturate, iar ferestrele – inchise. In acelasi timp, insa, in jurul cladirilor mai trebuie aduse materiale, iar la interior – construite anumite locuri care sa simuleze perfect dezastrul dupa un cutremur. „Am inceput sa organizam acest eveniment important, tratandu-l cu maxima responsabilitate, ca un german sau austriac. Ideea este sa demonstram ca si in Romania se poate, ca si aici exista civilizatie, o cultura cu nimic mai prejos decat in Occident, ca putem asigura conditii si siguranta participantilor si turistilor. Numai in felul acesta, venind aici, oamenii pot afla cum este Romania reala”, a declarat Liviu Ionescu, presedintele Centrului de Educare Canina.

Cum se va desfasura campionatul

Peste 500 de persoane, reprezentanti ai organizatiilor mondiale si europene, oameni din elita lumii chinologice, din mediul de afaceri, euroobservatori, mass-media, turisti etc., sunt asteptate la inceputul lui iulie la Craiova. 121 de echipe vor trece prin examenele de „Obedienta” si „Dexteritate”, demonstrandu-si apoi calitatile la probele „Cautare in daramaturi”, „Cautare de suprafata”, „Luarea urmei” si „Salvare din apa”. Prima se va desfasura in conacul din cadrul Liceului Sanitar de la Malu Mare, concursurile la cea de-a II-a si a III-a disciplina vor avea loc in zona padurii Bucovat, respectiv spre Varvor, iar pentru ultima specialitate a fost stabilita zona de agrement de la Preajba. „Pentru spectatori, in fiecare dintre aceste arii va exista cate un punct cu umbrelute, tribune, unde oamenii vor putea bea un suc sau o apa. Noi am gandit acest campionat ca un spectacol, nu ca o competitie, de aceea va exista un program pentru public, de la deschiderea evenimentului din centrul orasului (Piata „Mihai Viteazul”) pana la locul din care vor putea privi actiunea concurentilor”, adauga Liviu Ionescu. Toata munca din spatele organizarii acestui Campionat Mondial este pe umerii a peste 130 de … voluntari. „Ei au muncit – si le multumesc pentru asta – ca furnicile, din dorinta de a iesi ceva bun la nivelul lor, al occidentalilor, nu al nostru”, incheie presedintele organizator.

Sase lucruri despre Centrul de Educare Canina
– A participat la peste 35 de exercitii si demonstratii de cautare-salvare, la expozitii canine de frumusete, la cazuri reale de cautare si salvare.
– Din 2000, este membru al Contingentului Roman Voluntar pentru situatii de urgenta, partener MIRA – IGSU (Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta), care actioneaza in Romania si Uniunea Europeana.
– A participat la campionate internationale de evaluare a cainilor de salvare, la campionate europene si mondiale.
– In 2001, in urma examenului international de evaluare FEMA (Federatia Americana pentru Managementul Dezastrelor), Liviu Ionescu si echipa canina obtin dreptul de participare in cazuri reale internationale.
– Apar la CNN si RAI UNO, care prezinta Centrul de Educare Canina din Craiova ca fiind „ambasadorul chinologiei utilitare romanesti”.
– Solicitat de organizatiile mondiale de profil, se implica in misiuni internationale la cutremurele din Turcia si Iran, in catastrofele din Croatia, in actiuni umanitare si de cautare-salvare din Turcia si Grecia.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *