Campus pe sase hectare, alimentat exclusiv de un parc fotovoltaic la Brasov

Campus pe sase hectare, alimentat exclusiv de un parc fotovoltaic la Brasov
Campus pe sase hectare, alimentat exclusiv de un parc fotovoltaic la Brasov

Nandor Santa, un om de afaceri din Brasov, care conduce de mai multi ani un mic producator de medicamente generice cu afaceri de 12,3 milioane de lei, a decis sa deschida in 2012 o scoala privata multiculturala in care a investit o jumatate de milion de euro. Pe terenul unei foste scoli din Brasov lasata „in paragina“ a fost construita de la zero Scoala Jules Verne.

Pana in 2016, Nandor Santa vrea sa investeasca aproximativ 14 milioane euro pentru a extinde scoala cu un campus construit pe sase hectare, care va fi alimentat exclusiv de un parc fotovoltaic propriu. „Mi-am dorit pentru copiii mei o scoala organica, cu educatie bazata pe individualitatea fiecarui copil, invatare prin experienta si proiecte. Aceasta alternativa nu am regasit-o in ofertele educationale din Brasov. Am fondat scoala pornind de la nevoile copiilor mei, pentru a le oferi un invatamant care sa ii pregateasca pentru viata reala (dincolo de competente si cunostinte) – sa faca fata provocarilor lumii contemporane prin comunicare, colaborare si echilibru emotional”, spune omul de afaceri brasovean pentru zf.ro.

Scoala, administrata de Fundatia Jules Verne, si-a inceput primele cursuri cu predare in limba romana, germana si maghiara cu trei clase, formate din 38 de copii, iar in prezent scolarizeaza 75 de copii, urmand ca anul viitor numarul lor sa creasca pana la 110. Mai mult, cursurile sunt predate de 26 de cadre didactice, fata de 7 cate erau in primul an de activitate al scolii.

Scoala Jules Verne functioneaza in prezent intr-o cladire de 1.200 mp, care anul acesta va fi extinsa pana la 1.800 de mp. Aceasta are zece sali de curs dotate cu echipamente tehnice (smartboard, laptop) pentru care antreprenorul a cheltuit cate 5.000 de euro, o sala de conferinte cu peste 100 de locuri, sala de sport si sala de mese. Copiii mai au la dispozitie si un teren de sport in aer liber cu suprafata sintetica si, impreuna cu parintii si personalul scolii au grija de gradina de legume si plante a scolii.

In prezent, in fiecare clasa nu invata mai mult de 16 copii, care studiaza de la materii precum limba si comunicare sau matematica si stiintele naturii pana la arte, om si societate sau tehnologii.

La finalul investitiei de 14 milioane de euro, pentru care Nandor Santa va depune un plan de finantare, sub forma unui imprumut pe 15 ani, noul campus, construit pe o suprafata de sase hectare, va avea doua zone – divizia educationala (de la clasa zero la a 12-a, after school, biblioteca, centru de arte, mestesuguri, de antreprenoriat si de business, sali de muzica, dans si sah, centru de parenting si camine pentru elevi si profesori) si divizia operationala unde se vor regasi o sala de sport si concerte, terenuri de tenis, teren de sport multifunctional exterior, piscina acoperita, piste pentru ciclism si atletism si un centru culinar (cu bucatarie, cantina, cursuri de nutritie si gastronomie).
De asemenea, investitia presupune si construirea unui parc fotovoltaic propriu, care va asigura in proportie de 100% nece­sa­rul de energie.

Potrivit reprezentantilor scolii, campusul Jules Verne a fost gandit in asa fel incat sa asigure un spatiu multifunctional pentru toata comunitatea din Brasov. In prezent, Scoala Jules Verne se sustine din taxele de scolarizare (aproape 5.400 de euro/an sau circa 450 de euro/luna) si din sponsorizari.

Acestia mai precizeaza ca, in general, parintii care aleg sa isi inscrie copiii la cursurile scolii au varste cuprinse intre 24 si 40 de ani, castiga peste salariul mediu pe economie si, avand in vedere ca acorda mult timp carierei, vor ca acestia sa beneficieze de cat mai multe activitati intr-un singur spatiu.

„Fiecare copil este abordat si pregatit pe baza unui plan individual de dezvoltare, in functie de vocatia, capacitatea si de talentul lui, masurarea progresului raportandu-se la fiinta lui in totalitate”, mai spun reprezentantii scolii, care precizeaza ca nu exclud extinderea conceptului educational si in alte orase sub forma unor francize.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *