Canabisul, folosit in scopuri terapeutice

Canabisul este un drog ilicit, in Franta, fie ca este folosit in scop recreativ sau terapeutic. Medicii olandezi pot prescrie fara nicio restrictie canabis persoanelor care sufera de anumite patologii. Canada si 14 state americane autorizeaza, de asemenea, consumul de canabis din motive terapeutice, informeaza ziarul francez Le Monde.Canabis terapeutic

Olivier, in varsta de 50 de ani, atins de o scleroza in placi, fumeaza in fiecare zi canabis pentru a-si diminua durerile si efectele secundare ale tratamentului urmat, o injectie saptamanala cu interferon beta 1-a.

Este foarte eficient impotriva greturilor si pentru cresterea poftei de mancare, explica el. Fara el, nu as mai putea iesi din casa si apoi acest lucru imi mentine moralul. La 26 august, jandarmii au navalit in casa lui si i-au confiscat plantele.

Olivier, caruia i s-a aplicat o amenda de 150 de euro, este revoltat: Nu sunt nici dealer nici toxicoman, iar canabisul ma ajuta mai mult decat tratamentele clasice contra durerii. Nu vreau sa sfarsesc intr-un scaun cu rotile.

Nicolas, un fost inspector de politie luxemburghez, nu are asemenea probleme. Medicul sau olandez instalat in Germania ii prescrie bediol, flori de canabis sub forma de praf, pe care il cumpara din Olanda.

Il pun intr-un ceai de canepa pe care il beau seara. Sufar de un sindrom al deficitului de atentie cu tulburari de hiperactivitate (ADHD), ceea ce mi-a schimbat viata, afirma acest barbat in varsta de 54 de ani, care nu suporta metilfenidatul prescris pentru acest sindrom.

Medicii olandezi pot prescrie fara nicio restrictie canabis, din 2003, in forma naturala, persoanelor care sufera de anumite patologii.

Datele clinice au aratat eficienta acestei terapii mai ales in combaterea durerii in scleroza in placi si unele cazuri de miopatii sau de cancer, pierderea poftei de mancare in chimioterapii si, in mod mai speculativ, pentru a ajuta persoanele atinse de ADHD, explica Marco Van de Velde, director al Agentiei pentru canabisul medical din Olanda.

Creat in 1998 la presiunea asociatiilor de bolnavi de scleroza in placi, acest organism subordonat ministerului sanatatii controleaza productia de canabis si este singurul abilitat sa vanda farmaciilor. Trei produse sunt vandute in farmacii, cu diferite dozaje de tetrahidrocanabinol si de canabidiol care nu este psihoactiv si are avantajul de a atenua eventualele efecte secundare legate de THC (stari de delir, anxietate, oboseala).

Nu se recomanda sa se fumeze canabis, deoarece in aceasta stare este nociv. Se poate consuma in ceai sau inhala cu un vaporizator, adauga Marco Van de Velde. Cinci sute de pacienti se aprovizioneaza din farmacii, ceilalti preferand coffee-shop-urile in care produsul, inca foarte putin compensat de companiile de asigurari, este mai ieftin.

Canada si paisprezece state americane autorizeaza, de asemenea, consumul de canabis din motive terapeutice, in lipsa unei alternative si ca urmare a recomandarii medicale sau a unei autorizatii speciale. Alaturi de prescrierea marijuanei, pe piata exista medicamente pe baza de canabis.

Tot Statele Unite si Canada au autorizat prescrierea marinolului si cesametului (tetra-hidrocanabinol sau THC de sinteza) pentru tratarea greturilor si a starilor de voma asociate cu chimioterapiile anticanceroase si pentru cresterea poftei de mancare la persoanele care au Sida.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *