Canadienii pun conservanti peste Rosia Montana

Rosia Montana Gold Corporation, reprezentanta in Romania de Gabriel Resources, tine cu dintii de exploatarea aurifera din Apuseni. Managerul regional de comunicare, Catalin Hosu, spune ca investitorii nu vor renunta la proiectul din Apuseni, mai ales ca au investit deja peste 350 de milioane de euro. „Acest proiect se va face”, spune Hosu, convins ca Gabriel va ajunge sa exploateze cele peste 300 de tone de aur si 1.500 de argint din subteran. Pe langa problemele cu statul roman, compania mai are de convins vreo 200 de proprietari din zona sa isi vanda gospodariile.
rosia montana
In perimetrul aferent exploatarii au existat aproape o mie de gospodarii, dintre care, aproximativ 80% au fost deja cumparate.
Evz.ro: Care a fost inceputul acestui proiect in Romania?
Am facut un studiu de fezabilitate sa vedem daca cantitatea de aur existenta ajunge pentru a deschide o exploatare miniera. Se stia cam de 330 de tone de aur. A devenit clar ca este un zacamant important care poate fi exploatat in conditii de rentabilitate economica. Inainte, se stia ca la Rosia Montana sunt vreo 27-28 de tone de aur (…). Minele din zona s-au inchis din cauza ineficientei economice. In 2002 ,la Rosia Montana, mina de stat cheltuia 3.000 de lei pentru a se scoate aur de 1.000 de lei, restul erau bani de la buget.

Daca conditiile de exploatare erau optime, dar nu se gaseau, de exemplu, decat 25 de tone de aur, mai merita aceasta investitie?
Asta trebuie intrebat statul roman, ca statul roman a exploatat acolo pana in 2006. Nu, cu siguranta nu merita.

Dupa anularea certificatului de urbanism, ati dat Ministerul Mediului in judecata. In ce stadiu este procesul cu Ministerul, respectiv cu statul, in acest moment?
Proiectul se afla in acelasi stadiu in care se afla in urma cu doi ani de zile, in 2007, in august-septembrie, cand a fost suspendata procedura de autorizare de mediu, iar in ceea ce priveste procesul, au fost multe amanari, iar acum urmeaza una dintre primele infatisari.

Credeti ca veti avea castig de cauza?

Cu siguranta, altfel nu am fi deschis acest proces.

Aveti avocati romani?

Avem avocati romani. Ar fi o prostie sa angajam avocati canadieni pentru un proces care se desfasoara in Romania, pe partea de legislatie romaneasca.

La cat s-au ridicat pierderile pe anul trecut pentru Rosia Montana Gold Corporation?
Noi am investit 350 de milioane de dolari in Romania, iar sansele noastre de a face profit vor fi din anul sase de exploatare, deci cam peste 10 ani de acum incolo. Nu, noi nu am realizat profit, noi am investit.

Exista posibilitatea sa pierdeti acesti bani?
Atat timp cat acest proiect respecta in totalitate legislatia romaneasca si pe cea europeana, cu siguranta ca acest proiect se va face.

Investitorii canadieni si-au pus speranta in schimbarea Guvernului. Cum va explicati ca proiectul nu a inaintat dupa iesirea UDMR de la guvernare?
Noi nu vrem sa politizam chestia asta. Este un proiect economic, pana la urma.
Singurul lucru pe care noi ne bazam este un proiect foarte bun, si care respecta in totalitate, legislatia romaneasca si recomandarile internationale din domeniu. Proiectul a fost imbunatatit continuu. Au venit diverse parti care si-au exprimat ingrijorarea si toate astea au fost incluse in acest proiect care e din ce in ce mai bun.
Statul roman nu trebuie sa faca ceva pentru inceperea exploatarii. Statul roman trebuie sa faca o evaluare corecta a acestui proiect, conform legislatiei in vigoare. Din pacate aceasta analiza s-a intrerupt. Noi i-am dat in judecata pentru ca, credem ca motivele sunt incorecte si ilegale. Analiza inseamna procedura de analizare.

In Romania, circula ideea ca se poate cumpara orice. Ati incercat sa obtineti certificatul de urbanism si pe alte cai?
Voi ce credeti, daca de 10 ani nu se intampla nimic? Mai mult decat sa va punem o intrebare retorica nu cred ca e cazul. Gabriel Resources este o companie cotata la Bursa din Toronto. Asta inseamna ca este o companie publica, transparenta, unde fiecare dolar este verificat si rasverficat de cateva ori. Aceasta problema nici macar nu se poate pune. Are un raspuns clar. Nu, si nici nu vom face acest lucru niciodata.

V-ati facut niste planuri inainte de criza economica. Cum este afectata compania de aceasta criza?
In momentul de fata nu suntem afectati nicicum. Ganditi-va ce bine ar fi fost daca in acest moment, de criza, Romania avea aur pe care putea sa il vanda.

In cazul in care il avea, nu mai era al statului 100%.
Aurul este al Romaniei, dar este un zacamant care se concesioneaza. Statul a concesionat unei societati romanesti. La fel cum se intampla peste tot in lume, statul alege sa le concesioneze. In alte state, acest lucru se intampla in proportie de 100%.

V-ati gandit si la alte proiecte de exploatare?
Gabriel Resources este o companie tanara. Cu siguranta ca, daca proiectul Rosia Montana va intra in exploatare, ne vom gandi si la altele.
Cum vedeti Rosia Montana peste 10 ani?
O vad ca pe un loc in care mi-ar placea sa imi cresc copilul. Mai mult de atat, nu vad ce as putea spune.

Dupa spusele lui Hosu, din momentul obtinerii autorizatilor, zacamintele de aur si argint vor fi exploatate in circa 25-30 de ani. Ce se va intampla cu zona dupa plecarea canadienilor? „Speram ca banii obtinuti de stat din acest proiect sa fie folositi pentru dezvoltarea zonei, astfel incat oamenii care au lucrat la exploatare sa nu ramana fara serviciu. Factorul uman este cel mai important”, explica Hosu. El sustine ca multi dintre cei care se bat pentru „salvarea Rosiei Montane” nici macar nu stiu sa indice pe harta locul unde se afaa aceasta.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *