Cand natura „sterge” o civilizatie

Un seism puternic, produs in urma cu 3.800 de ani, a dus la disparitia unei civilizatii uimitoare, care locuia pe valea raului Supe, la nord de actuala capitala peruana Lima.
seism puternic
De-a lungul a 2.000 de ani, locuitorii vaii sus-numite au construit unele dintre cele mai apreciate constructii ale primei perioade a antichitatii.

Ei sunt autorii primelor mari piramide ale Americii de Sud, cu mult inaintea ca mayasii sa construiasca celebrele monumente din America Centrala. Populatia din vale si-a extins rapid dominatia, ajungand sa fie stapana pe o fasie de 100 de kilometri, de-a lungul coastei pacifice.

„Acesti oameni au realizat lucruri formidabile si au dus-o destul de bine vreme de 2.000 de ani, si apoi pur si simplu au vazut cum terenul le fuge de sub picioare”, a spus unul dintre cercetatorii echipei care a concluzionat ca maretia civilizatiei Caral-Supe (cunoscuta si ca civilizatia Norte Chico) a disparut odata cu puternicul seism.

Asemanari cu incasii

Cutremurul, provocat de ciocnirea dintre o placa din estul Pacificului si placa sud-americana, a fost urmat de un adevarat potop, care a dus la alunecari de teren.

Locuitorii antici ai vaii si-au pierdut locurile de pescuit si terenurile obisnuite de culturi. Cercetatorii estimeaza ca seismul a avut o magnitudine de opt grade pe scara Richter. Ei cred ca, dupa acest dezastru de proportii, credinta in zeul lor protector a scazut simtitor, iar civilizatia s-a prabusit.

Orasul Caral este unul dintre cele mai vechi orase americane si o destinatie turistica importanta din Peru. Cea mai cunoscuta constructie a civilizatiei Norte Chico este o piramida cu o inaltime de 30 de metri, aflata la 20 de kilometri de tarmul Pacificului.

Arheologii au descoperit indicii ca celebra civilizatie Inca, aparuta mai tarziu, avea cateva obiceiuri si ritualuri asemanatoare „lumii Caral”.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *