Cand vom avea o fabrica autohtona de turbine eoliene?

Romania a devenit paradis pentru eoliene, cand vom avea o fabrica autohtona e turbine eoliene?

La finalul acestui an, Romania ar putea avea parcuri eoliene instalate de circa 1.000 MW, echivalentul in capacitate a unui reactor si jumatate al centralei de la Cernavoda si a unor investitii de peste 1,5 miliarde de euro. Cu toate acestea, peste 75% din valoarea acestor investitii se va regasi in conturile marilor companii producatoare de turbine eoliene, niciunul dintre gigantii internationali precum Vestas (Danemarca), GE (SUA) sau Siemens (Germania) neavand fabrici in Romania pentru „morile de vant” uriase. Intentiile nu lipsesc insa.

„La nivelul grupului se face o monitorizare la nivelul regiunii pentru realizarea unei fabrici de turnuri de turbina. Decizia se va lua cat de curand, iar in afara de Romania, grupul analizeaza si alte piete precum Ucraina, Rusia sau Turcia”, spune Catalina Dragomir, director de vanzari pentru Romania al Vestas, liderul mondial al tehnologiei pentru parcuri eoliene. Dragomir nu a precizat la cat s-ar putea ridica aceasta investitie si nici cand va fi luata concret o decizie in acest sens.

Vestas a ajuns anul trecut la afaceri de aproape 7 miliarde de euro, cel mai important investitor cu care lucreaza in prezent in Romania fiind Energias de Portugal, firma pentru care va livra 76 de turbine de cate 3 MW fiecare.

„Acum am montat in Romania 250 MW, iar pana la finalul anului se vor mai adauga inca 150-200 MW”, a mai spus Dragomir. Pretul unui MW de capacitate se ridica la circa 1,5-1,8 milioane de euro.

La randul sau, Dana Duica, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), spune ca in prezent au fost exprimate doua intentii din partea unor investitori pentru realizarea unor unitati de producere a turbinelor eoliene, fara a preciza insa numele companiilor in cauza.

Pe de alta parte insa, firmele care produc materia prima necesara pentru constructia unei turbine eoliene, asa cum sunt producatorii de otel, spun ca nu este obligatoriu ca in Romania sa fie deschis un greenfield de turbine, dar ca firmele locale trebuie promovate astfel incat sa ajunga sa lucreze cu companiile straine specializate in echipament eolian.

Romania a devenit paradis pentru eoliene, cand vom avea o fabrica autohtona e turbine eoliene?

„Noi livram acum la export otel pentru subcontractori care lucreaza cu producatorii de turbine eoliene, dar normal ca ne-ar avantaja o unitate de productie in Romania. Ne-ar creste veniturile. Nu este insa absolut obligatoriu ca Romania sa aiba un greenfield de productie de turbine eoliene, existand si varianta incheierii de parteneriate. Trebuie sa promovam procesatorii, sa ajunga sa incheie astfel de par­teneriate”, spune Bogdan Ifrim, sales ma­na­ger in cadrul ArcelorMittal FCE Romania.

Potrivit acestuia, chiar si in santierele navale s-ar putea construi turnuri pentru turbinele eoliene, componenta care ajunge sa masoare chiar si 100 de metri inaltime.

„O parte din santier ar putea fi ajustata cu anumite investitii astfel incat sa poata realiza aceasta componenta”, este de parere Ifrim.

Energia eoliana a devenit inca de anul trecut cel mai fierbinte domeniu in ceea ce priveste investitiile noi realizate sau interesul atras din partea unor investitori straini de talie mare. Potrivit datelor existente, in acest domeniu s-a investit in mai putin de doi ani de zile peste un miliard de euro, fiind la momentul actual montati 550 MW. „AREE estimeaza ca la finele acestui an Romania ar putea ajunge sa aiba o capacitate instalata de productie de energie eoliana de 1.000 MW, adica echivalentul unui reactor si jumatate de la centrala nucleara de la Cernavoda. Pentru 2012 planurile actuale arata ca vor exista instalatii eoliene insumand 2.000 MW”, se arata in datele Asociatiei, care are ca membri companii precum CEZ (Cehia), GDF SUEZ, Energias de Portugal, Vestas sau case de avocatura.

Singura piedica majora care exista in acest moment este faptul ca legea care sprijina investitiile in energie verde, Legea 220/2008, nu se aplica inca, desi a fost publicata de aproape trei ani in Monitorul Oficial. Din vara acestui an insa, Romania ar putea avea o lege functionala, avizul favorabil al Comisiei Europene fiind asteptat la inceputul lunii august. „Anul acesta este unul decisiv in ceea ce priveste proiectele eoliene. Avem proiecte de 2.000 MW in diferite stadii de dezvoltare. Am avut de la inceputul anului sute de intalniri cu investitori interesati. Toata lumea vrea sa cumpere, dar nimeni nu incheie tranzactia fara certitudinea aplicarii legii”, spune Sebastian Enache, director general al Wind Power Energy, companie care face parte din grupul Monsson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *