Cand vor fi puse in functiune reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, se va mai deschide o mina de uraniu

Cand vor fi puse in functiune reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, se va mai deschide o mina de uraniu
Cand vor fi puse in functiune reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, se va mai deschide o mina de uraniu

In momentul in care vor fi puse in functiune reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, se va mai deschide o mina de uraniu in Romania, a declarat, vineri, Victor Arad, prorector al Facultatii de Mine, Universitatea din Petrosani, la o masa rotunda organizata de comisia speciala parlamentara care analizeaza proiectul Rosia Montana.”In Romania au fost cinci exploatari subterane de uraniu, acum exista una. In perspectiva se va mai deschide inca una, pentru ca in momentul in care se vor pune in exploatare reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda nu o sa mai avem combustibilul necesar produs de prima exploatare”, a spus Arad, informeaza Agerpres.

Potrivit Planului de Administrare al Nuclearelectrica remis recent, proiectul reactoarelor 3 si 4 ar putea sa nu genereze un flux de numerar suficient pentru a fi bancabil, iar rata interna de rentabilitate, de 11,3%, este mai mica decat cea ceruta de investitorii privati pentru acest proiect.

In conformitate cu scenariul de baza din studiul de fezabilitate realizat de Ernst & Young, costurile totale de investitie se ridica la opt miliarde de euro, din care contractul de inginerie, constructie si proiectare la cheie – cinci miliarde de euro, costurile de finantare – 1,1 miliarde de euro, alte investitii in numerar – 377 milioane de euro, alte investitii care nu sunt incluse in echivalentele de numerar – 996 milioane de euro, contul de prefinantare a rezervei privind imprumuturile – 281 milioane de euro, contul de prefinantare a rezervei de mentenanta – 106 milioane de euro.

Costurile totale cu investitiile pentru un MW instalat sunt de 4,985 milioane de euro, iar costurile overnight sunt de 4,231 milioane de euro, se mai arata in documentul citat. Cele doua reactoare vor avea o putere instalata totala de 1.400 de MW.”Modelarea financiara pe baza premiselor scenariului de baza indica faptul ca proiectul este viabil din perspectiva financiara: valoarea actualizata neta a investitiei actionarilor este pozitiva, de asemenea si cea a fluxurilor de numerar, rata interna a rentabilitatii este mai mare decat estimarea costului mediu ponderat al capitalului. Totusi, rata interna a rentabilitatii actionarilor, in valoare de 11,31%, este mai mica decat cea ceruta de investitorii privati pentru acest proiect”, se mai arata in Planul de Administrare, postat pe site-ul institutiei.

„Utilizand premisele scenariului de baza, proiectul ar putea sa nu genereze un flux de numerar suficient pentru a fi bancabil: indicatorul DSCR in timpul perioadei de rambursare a creditului ECA este la nivelul de 1,59, sub valoarea de 1,7, care, potrivit consultantului financiar, sunt asteptarile pietei pentru astfel de proiecte”, au adaugat autorii planului.

Totusi, pe toata perioada de functionare, costul cu producerea energiei electrice este mai mic decat cel al energiei, astfel ca proiectul este in general stabil din punct de vedere economic, genereaza profit si plateste dividende, se precizeaza in document.

Nuclearelectrica nu va mai avea un aport financiar la reactoarele 3 si 4, ci va participa doar cu activele existente, a declarat, pe 6 septembrie, seful Directiei de Privatizari din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitrascu, intr-o conferinta de presa organizata la centrala de la Cernavoda.

”Departamentul pentru Energie a instructat Nuclearelectrica ca nu va mai avea un aport financiar la proiectul reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Va intra in proiect doar cu investitiile facute pana acum”, a spus Dumitrascu.

Nuclearelectrica va renegocia cu Enel si ArcelorMittal acordul investitorilor pentru acest proiect, dupa ce directivele europene din domeniu s-au modificat. Astfel, investitorii din proiect nu mai pot beneficia in mod direct de energia produsa de viitoarele reactoare. Aceasta energie trebuie vanduta pe bursa OPCOM de catre compania de proiect, Energonuclear.

La randul sau, directorul general al Nuclearlectrica, Daniela Lulache, a precizat ca inca se discuta cu investitorii chinezi intrarea acestora in proiect si exista si alte companii interesate, fara insa a preciza numele acestora.Proiectul reactoarelor 3 si 4 a fost evaluat la 6,45 de miliarde de euro, conform ultimelor studii facute anul trecut de Ernst & Young.

Producatorul de energie Nuclearelectrica a debutat vineri pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Cu aceasta ocazie, directorul general al societatii, Daniela, Lulache, a precizat ca preocuparea Nuclearelectrica este ca proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda sa devina bancabil si sa fie realizat in cel mai scurt timp.Oferta publica initiala pentru listarea a 10% din Nuclearelectrica s-a derulat in perioada 9-20 septembrie si s-a incheiat la pretul minim de subscriere de 11,2 lei/actiune. Statul roman a atras astfel 63 de milioane de euro (281,87 milioane de lei).Conform angajamentelor asumate in fata FMI, planurile de privatizari ale Guvernului mai prevad listarea a 10% din Romgaz in noiembrie 2013.

Urmeaza Electrica, unde va fi privatizat pachetul majoritar de actiuni pana in aprilie 2014, si un pachet de 15% din Complexul Energetic Oltenia, care va fi listat in prima jumatate a anului viitor.De asemenea, o participatie de 10% din Hidroelectrica va fi cotata la bursa in toamna anului viitor.Complexul Energetic Hunedoara va fi vandut, tot anul viitor, unui investitor strategic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *