Cantecul de imperechere al acestei specii de broasca ii aduce moartea

Cântecul de împerechere al acestei specii de broasc? îi aduce moartea
Cantecul de imperechere al acestei specii de broasca ii aduce moartea
Cantecul de imperechere al acestei specii de broasca ii aduce moartea

Cantecul de dragoste al masculilor speciei de broasca tungara are rolul de a vraji femelele, dar atrage si liliecii infometati, care folosesc un tip de sonar, sa isi localizeze prada.

Zgomotoasele sunete de imperechere ale acestui tip de broscoi au un efect neintentionat letal, atragand liliecii care se hranesc cu aceste amfibiene, scrie ScienceWorld.ro.

In timp ce cantecul de dragoste al masculilor speciei de broasca tungara are rolul de a vraji femelele, de asemenea, acesta creeaza si mici incretituri pe suprafata apelor unde se aduna micile vietati. Acest lucru ajuta liliecii infometati, care folosesc un tip de sonar, sa isi localizeze prada, spun oamenii de stiinta.

Cercetarea, realizata in Panama, dezvaluie o cursa evolutionista a armelor care s-a desfasurat pe parcursul unei perioade extrem de lungi intre broaste si lilieci – una dintre cele mai interesante lupte din regatul animal.

„Imagineaza-ti broasca de pe lac. Este ca si cum ar fi spionata de un agent care ii urmareste comunicatiile”, explica biologul comportamental, dr. Wouter Halfwerk, de la Institutul de Cercetare Tropicala, din Panama.

„Incerci sa iti canti melodia de dragoste si brusc ai dat de probleme pentru ca cineva iti asculta transmisiunea folosind un canal de comunicare complet diferit”, spune Halfwerk.

Broastele maronii, cu o lungime mai mica de doi centimetri, isi incep sunetele de imperechere odata ce Soarele apune in padurea tropicala. Pe masura ce scot zgomotele, masculii isi umfla si dezumfla gatul, asemenea unui balon, creand incretituri pe suprafata apei.

Cercetatorii au realizat experimente pentru a arata ca pradatorul natural al broastei, liliacul Trachops cirrhosusm, era atras de aceste sunete, dar, de asemenea, parea sa foloseasca si ecolocatia – folosirea undelor de sunet si a ecoului pentru a determina locul unui obiect – pe incretiturile apei pentru a localiza amfibianul ghinionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *