Cantitatea de fructe de padure recoltata de RNP in primele 8 luni a scazut cu 7,5%, la 1.850 tone

Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva a recoltat in primele opt luni din acest an 1.850 tone de fructe de padure, in scadere cu 7,5% comparativ cu perioada similara din anul 2008, potrivit datelor funizate Agentiei NewsIn de Regie.fructe de padure

In primele opt luni din 2008, cantitatea de fructe de padure recoltata a fost de circa 2.000 tone.

Astfel, in intervalul ianuarie-august 2009, Romsilva a strans 496 tone afine, 597 tone zmeura, 491 tone catina, 95 tone mure, 59 tone porumbe si 112 din alte specii de fructe, printre care coacaze, corcoduse, macese.

„Derularea campaniei de fructe de padure difera de la an la an datorita factorilor meteorologici, cererii si ofertei pietei, volumului de fructe de gradina oferit la export si a altor factori. Important este cum inchei campania de fructe, per total pentru ca intr-un an exista o cerere mai mare de afine, iar in alt an cererea mai mare este pentru macese, sortimente de fructe care nu ajung la maturitate in aceeasi perioada a anului”, se arata in datele Romsilva.

In anul 2008 cantitatea de fructe de padure valorificata a fost de circa 5.000 tone.

„In anul 2009 ne-am propus sa realizam 6.750 tone fructe de padure motivat de faptul ca prognozele realizate indicau ca in acest an exista atat fructificatie, cat si cerere de fructe de padure”, estimeaza Regia.

In plus, Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva a recoltat in primul semestru din acest an un volum de 3.850.000 metri cubi de lemn, in scadere cu 480.000 metri cubi (11%), fata de perioada similara a anului trecut.

Totodata, conform datelor furnizate Agentiei NewsIn de Romsilva in luna iunie, si exportul de cherestea al Regiei s-a diminuat, in primele patru luni ale anului 2009, cu 27% fata de perioada similara din 2008, la o cantitate de 4.959 metri cubi. In perioada 1 ianuarie-30 aprilie 2008, Romsilva a exportat o cantitate de 6.832 de metri cubi de cherestea.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva are ca scop gospodarirea durabila si unitara, in conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice si ale normelor de regim silvic, a fondului forestier proprietate publica a statului, in vederea cresterii contributiei padurilor la imbunatatirea conditiilor de mediu si la asigurarea economiei nationale cu lemn, cu alte produse ale padurii si cu servicii specifice silvice.

De asemenea, RNP coordoneaza si implementeaza programul national de ameliorare genetica a cabalinelor, promovarea pe plan national si international a exemplarelor de cabaline valoroase din hergheliile Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva prin organizarea de competitii sportive, targuri si expozitii, precum si exercitarea atributiilor de autoritate hipica nationala.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *