Cantitatile de precipitatii au ajuns, astazi, la 92 de litri pe metru patrat in judetul Vrancea, 97 l/mp in judetul Galati si 125 l/mp in Vaslui, fiind posibile depasiri ale cotelor de atentie si inundatie pe raurile mici din bazinele Mures, Timis, Jiu, Siret si Prut, anunta Ministerul Mediului.
Potrivit unui comunicat al ministerului remis, miercuri, agentiei NewsIn, cantitatile de precipitatii inregistrate miercuri in judetele Galati, Varncea si Vaslui au depasit normele de 25-30 de litri pe metru patrat.
Astfel, in judetul Vrancea, la statia hidrometrica Adjudu Vechi s-au inregistrat 92,6 litri pe metru patrat, la postul pluviometric Panciu au fost 40 l/mp, la statia hidrometrica Cosmesti, pe raul Siret – 28,8 l/mp, la postul pluviometric Vidra, pe raul Putna – 54,5 l/mp.

De asemenea, in judetul Galati, la statia pluviometrica Priponesti au fost 36,8 l/mp, la Nicoresti cantitatile de precipitatii au ajuns la 80 l/mp, in timp ce la statia Gohor s-au inregistrat 97 l/mp.
In judetul Vaslui, cantitatile de precipitatii au ajuns la 125 l/mp la statia hidrometrica Zeletin, iar la Galbeni au fost 97 l/mp

In urma cantitatilor mari de precipitatii inregistrate s-au produs scurgeri de pe versanti, fiind depasite cotele de atentie si inundatie la statiile de pe raurile Zeletin si Berheci.
Totodata, Ministerul Mediului anunta ca, din cauza ploilor prognozate, sunt posibile depasiri ale cotelor de atentie si de inundatie pe formatiunile torentiale si pe raurile mici din bazinele Mures, Timis, Jiu, Siret si Prut.
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, marti, avertizare meteo cod galben pentru toata tara, potrivit careia in intervalul 5 septembrie – 7 septembrie va avea loc o racire accentuata a vremii, vor fi intensificari ale vantului si ploi insemnate cantitativ.
Potrivit atentionarii, in zilele de miercuri, joi si vineri vremea se va raci accentuat in toata tara, incepand cu regiunile vestice, astfel incat temperatura aerului va ajunge la valori mai scazute cu aproximativ 8…10 grade fata de valorile normale pentru aceasta perioada a anului. Vantul va prezenta intensificari in toate regiunile, mai ale in zilele de miercuri si vineri, cu viteze de pana la 60-65 km pe ora, iar la munte va avea o viteza de 80-100 km pe ora.
Totodata, miercuri si in prima parte a zilei de joi, instabilitatea atmosferica va fi accentuata si cantitatile de apa vor depasi local 25 -30 l/mp, la inceput in Banat, Crisana si Maramures, apoi si in Transilvania, nordul Olteniei, al Munteniei si al Moldovei. In zona de munte, pe arii restranse, se vor depasi 50 l/mp.

Sursa: Rol.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here