Capitala are 12 hingheri pentru 13.000 de caini vagabonzi!

Estimarile oficiale cu privire la numarul de caini fara stapan din Bucuresti se refera exclusiv la exemplarele deja sterilizate, identificate si marcate cu cipuri

Campania de sterilizare si „cazare” a cainilor vagabonzi, despre care Primaria Capitalei promitea ca va incepe pe 19 iulie, a fost amanata pentru data de 6 septembrie. Cauza intarzierii este de natura pur birocra-tica. Administratia pentru Suprave-ghe-rea Cainilor fara Stapan Bucuresti (ASCSB) a fost desfiintata la sfarsitul lunii iunie, iar din 4 august func-tio-neaza Autoritatea pentru Suprave-gherea si Protectia Animalelor Bucu-resti (ASPA), care a avut la dispozitie sase luni, de la data de 30.06.2010, pentru a prelua patrimoniul fostei ASCSB. Potrivit hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), noua structura, care a preluat personalul celei vechi, pe baza de examen, are 298 de posturi, din care 26 de conducere. Si de peste doua ori mai putini hingheri decat sefi, adica doar 12 (doisprezece)!
In prezent sunt peste 13.600 de caini comunitari pe stra-zi-le Bu–curestiului, au declarat, pentru SFin, reprezentantii ASPA. „Conform identificarilor reali-zate de ASCSB (actuala ASPA – n.r.) – sterilizare, marcare si adoptie a cainilor -, pe domeniul public se afla 13.616 caini sterilizati si identificati cu crotalie de culoare galbena in ureche, cu microcip subcutanat si cu un stapan care a semnat adoptia cai-ne-lui. Nu putem pronunta o cifra exac-ta a cainilor liberi pe strazi deoarece exista un trafic permanent si ne-supravegheat al cainilor, din incinte private pe domeniul public”, au raspuns reprezentantii Autoritatii, pe data de 9 august 2010, la solici-tarea revistei noastre din data de 27 iulie 2010.
Potrivit estimarilor ONG-urilor specializate in protectia animalelor, numarul total de caini fara stapan din Capitala este de peste 30.000. In primele sapte luni ale anului trecut, la Institutul „Matei Bals” se pre-ze-n-ta-sera pentru tratament antira-bic 9.178 de persoane muscate de caini, din care 7.500 de adulti si res-tul copii.

Un hingher la peste 1.100 de caini
Potrivit site-ului oficial al Autori-tatii, capturarea cainilor fara stapan se face de catre personalul angajat si instruit in acest sens, „prin aplicarea unui tratament adecvat (nu brutal)”, personalul fiind vaccinat antirabic. Persoanele care captureaza cainii sunt in echipe de cate doi plus sofe-rul autospecialelor si poarta echipament de protectie si ecuson perso-nalizat. Capturarea se face cu crose speciale, formate din tije de alumi-niu care au la capete bucle ce glisea-za in jurul gatului cainelui.
Pentru cainii foarte agresivi se utilizeaza „pusca cu tranchilizant pe baza de gaz carbonic comprimat pen-tru propulsarea unor seringi pe cale intramusculara, substanta utili-zata fiind hidroclorura de ketamina si xylazina”. Transportul cainilor se face in vehicule inchise de tip cam-io-neta (autospeciale). „Vehiculele sunt ventilate natural si asigura proteja-rea animalelor de inteperii”, spu-ne Autoritatea.
Problema este insa numarul ridicol de mic al hingherilor (sau „prin-zatorilor”, dupa titulatura lor oficia-la). „ASCSB dispune de 6 autospecia-le, cu 1 sofer si 2 prinzatori, care cas-ti-ga intre 700 si 850 lei, conform gri-lei de salarizare care nu s-a modificat din 2008. Numarul lor a ramas constant in ultimii doi ani, deoarece, incepand cu anul 2008, nu s-au mai putut face angajari”, ne-au spus reprezentantii institutiei.

Cel mai rau e in sectorul 6
I-am intrebat pe cei de la Au-to-ritate care este procedura prin care locuitorii Capitalei pot solicita serviciile echipelor specializate in capturarea cainilor agresivi fara sta-pan si in cat timp de la formularea so-lici-tarii echipele se prezinta la locatiile indicate de solicitanti.
„In cazul cainilor dovediti a fi agresivi si fara stapan, echipajele de interventie se deplaseaza in cel mai scurt timp posibil. In urma analizei reclamatiilor sosite la sediul ASCSB, a rezultat ca in sectorul 6 exista cel mai mare numar de reclamatii pri-vind cainii liberi pe strazi”, a fost ras-punsul primit. Autoritatea esti-mea-za ca 1% din cainii fara stapan din Bu-curesti sunt bolnavi sau agresivi.
In 2009, la Autoritate s-au inregistrat 5.639 de solicitari de ridicare a cainilor, iar in 2010 – 3.247. Numarul cainilor ridicati efectiv de catre echi-pajele specializate de pe domeniul public a fost de 5.679 in 2009, iar pana in prezent, in 2010, au fost ridicati 2.618 caini. „In perioada 2008-2010, municipalitatea, prin institutia de profil ASCSB, a sterilizat 9.000 de caini”, spun cei de la Autoritate.

Sterilizarea trebuia sa inceapa din iulie
Pe data de 23 iunie, primarul ge-neral al Capitalei, Sorin Oprescu, si presedintele Asociatiei Vier Pfoten, Kuki Barbuceanu, anuntau ca steri-li-zarea cainilor fara adapost din Bu-cu-resti va incepe pe 19 iulie.
Potrivit anuntului comun facut atunci la sediul primariei, planul campaniei era ca toti cainii bolnavi si agresivi sa fie dusi intr-un ada-post care va fi construit pe Valea Dofta-nei, in judetul Prahova. In ceea ce pri-veste restul cainilor, care pot fi reintorsi in comunitate, se pre-coniza ca acestia sa fie sterili-zati, in acest sens anuntandu-se sem-na-rea, de ca-tre primarie, a unui con-tract de co-laborare cu Asociatia Vier Pfoten, prin care aceasta se o-bli-ga sa sterili-zeze gratuit 70 de caini pe zi.
„Sterilizarile vor incepe in 19 iulie, in Bucuresti, in adapostul mu-nicipalitatii din Theodor Pallady, unde Primaria Bucuresti ne va pune la dispozitie jumatate din baza deja existenta, inclusiv sala de ope-ratii, pana atunci fiind in desfa-su-rare un proiect cu autoritatile mu-nicipale din Ploiesti. Noi vom veni cu tot ce inseamna medicamente, ma-teriale, aparate si forta de mun-ca, inclusiv cu oamenii care vor adu-na cainii de pe strazile din Capi-ta-la”, declara atunci presedintele Aso-ciatiei Vier Pfoten.

26 de sefi la 272 de angajati. Din care 12 hingheri
Campania de sterilizare promisa nu a inceput insa la data anuntata, fiind amanata pentru luna septembrie. Potrivit Autoritatii, Asociatia Vier Pfoten va intra alaturi de ASCSB in campania de sterilizare pe data de 06.09.2010, conform protocolului sem-nat de aceasta fundatie cu PMB.
„Intarzierile in ceea ce priveste punerea in practica a unor proiecte comune de gestionare a populatiei canine din Bucuresti se datoreaza in special faptului ca Administratia pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan Bucuresti (ASCSB) s-a inchis prin Hotararea CHMB nr. 117/2010, iar din data de 04.08.2010 func-tio-nea-za Autoritatea pentru Suprave-ghe-rea Animalelor Bucuresti (ASPA). Nou-infiintata Autoritate va prelua in termen de 60 de zile de la data de 30.06.2010 patrimoniul ASCSB. In ceea ce priveste colaborarea cu Vier Pfoten, conducerea ASPA Bucuresti va asigura respectarea prevederilor Protocolului mentionat, in vederea atingerii obiectivelor propuse si asumate”, ne-au raspuns cei de la Au-to-ritate.
Potrivit Hotararii citate, persona-lul fostei ASCSB va fi preluat de noua structura, pe baza de examen, ASPA urmand sa aiba 298 de posturi, din care 26 de conducere.
Noua structura va face un re-censamant periodic al animalelor de companie din Capitala, va crea o ba-za de asistenta sanitar-veterinara, va pune in aplicare masurile pentru opri-rea abandonului animalelor si va identifica cainii, pisicile si animalele de menajerie „care prezinta risc epidemiologic crescut”.
In plus, ASPA Bucuresti va infiinta „Politia veterinara”, care se va ocupa de monitorizarea animalelor de pe strazi si de interventii. De ase-menea, unitati de tip SMURD ar ur-ma sa se ocupe de animalele aflate in dificultate, in cadrul unui pro-iect-pilot. Se mai prevede infiin-ta-rea unui dispecerat municipal ASPA pentru preluarea petitiilor bucures-te-nilor, precum si reali-za-rea unor campanii de constientiza-re a opiniei publice cu privire la vac-cinarea, ste-ri-lizarea si abandonul animalelor.

Fara adaposturi nu se rezolva nimic

ASCSB mai spune ca, in urma co-laborarii cu patru ONG-uri speciali-za-te, in anii 2008 si 2009 au fost identificati, sterilizati si dati spre adoptie un numar de 4.445 de caini.
„Toti cainii capturati de catre ASCSB au fost sterilizati, iar adoptia s-a facut in mod gratuit de catre ONG-urile participante la program, cu reintoarcerea cainilor in locul de unde au fost capturati. Avantajul pro-gramului a fost limi-tarea inmul-ti-rii cainilor de pe domeniul public, prin sterilizare, si controlul popu-latii-lor canine aflate pe strada, prin numerele de identificare existente. Dezavantajul a fost ca respectivii caini au ajuns din nou pe domeniul public in zona de unde au fost prinsi, deoarece ONG-urile adopta-toa-re nu au adaposturi pentru ca-za-rea cainilor si nu exista doritori care sa intretina cainii in spatiul privat”, spun cei de la Autoritate.
Acestia au adaugat ca, de la ju-ma-tatea anului 2009, ONG-urile care participau la adoptie conform protocolului de colaborare au renuntat la adoptia cainilor sterilizati de ASCSB deoarece reclamatiile acuzau agresivitatea cainilor adoptati si reintorsi in teritoriu pe baza formularelor de adoptie.

Cainii fara stapan – o problema general-balcanica
Numarul cainilor fara stapan de pe strazile capitalei Bulgariei, Sofia, a ajuns la cir-ca 9.500 in iunie anul acesta, fata de 8.500 la nivelul lunii noiembrie a anului 2009, a declarat Peter Petrov, presedintele Ekoravnovesie, echivalentul sofiot al ASCSB, citat de publicatia bulgara „Sofia Echo”. Acesta a spus ca in primele cinci luni din 2010 au fost prinsi 2.106 caini, din care 595 au fost eutanasiati, 1.132 au fost eliberati din nou pe domeniul public si doar 200 au fost adoptati. „Problema cainilor fara stapan se va rezolva in 2011, cand va fi gata constructia a 11 adaposturi, unde acesti caini vor fi ingrijiti”, a adaugat Petrov.
In ianuarie anul acesta, o haita de caini vagabonzi a patruns in spatiile Gradinii Zoologice din Sofia si a ucis 15 animale, cele mai multe dintre victime fiind cerbi si caprioare. Au fost raportate, de asemenea, numeroase cazuri de persoane, inclusiv copii, atacate si muscate de caini fara stapan, in Sofia si in imprejurimi.
Si capitala Serbiei, Belgrad, se confrunta cu problema cainilor vagabonzi. Ulti-me-le statistici oficiale, din 2006, vorbeau despre circa 4.200 de caini, iar de atunci incolo numarul celor atacati si muscati de caini a crescut de la an la an, potri-vit pre-sei sarbe. In august 2009, Jelena Trivan, purtatorul de cuvant al Par-ti-dului De-mo-cratic al presedintelui Serbiei, Boris Tadici, a fost atacata si mus-cata de o haita de caini fara stapan chiar in fata cladirii Parlamentului, din centrul Bel-gradului. Trivan a avut nevoie de ingrijiri medicale, avand rani serioase la ambele picioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *