Capriciile naturii ne obliga sa dezvoltam rapid voluntariatul pentru situatii de urgenta

Capriciile naturii ne obliga sa dezvoltam rapid voluntariatul pentru situatii de urgenta

Capriciile naturii ne obliga sa dezvoltam rapid voluntariatul pentru situatii de urgenta

Ploile interminabile, cu intregul lor cortegiu de consecinte, care au fost prezente in toate lunile de primavara din acest an, au creat mari probleme autoritatilor judetene si locale. Calamitatile naturale care au lovit aproape 50 de localitati din judetul Valcea au pus autoritatile unitatilor administratiei teritoriale la grele incercari pentru a tine cat de cat sub control efectele fenomenelor meteorologice. Este momentul sa multumesc primarilor, tuturor fara exceptie, pentru modul responsabil in care s-au mobilizat, pentru activarea utilajelor proprii sau inchiriate si antrenarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta, precum si a unui mare numar de cetateni voluntari la repararea, fie si provizorie, a drumurilor, la consolidarea zonelor unde s-au produs alunecari de teren, ca si in alte situatii critice.

Evenimentele dramatice din primavara readuc, insa, in actualitate si nevoia imperioasa de a pune in aplicare o sumedenie de acte normative de care ne aducem aminte doar atunci cand ne dam seama ca ignorarea lor ne costa foarte scump. Ma refer, in mod special, la Legea nr.481/2004 privind protectia civila Ordonanta de Urgenta nr.191/2005 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor pentru situatii de urgenta, Ordinele Ministerului de Interne nr.718/2005 si 195/2007 pentru aprobarea criteriilor de performanta privind structura organizatorica si dotarea serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta si, nu in ultimul rand, ci dimpotriva, la vechea Lege nr.195/2001 a voluntariatului si la celelalte modificari sau completari care i-au fost aduse intre timp, iar, mai nou, Legea voluntariatului adoptata marti, 27 mai, de catre Camera Deputatilor. Operationalizarea acestor legi si ordine este posibila numai in conditiile responsabilizarii autoritatilor publice de a folosi acel mecanism necesar la nivelul fiecarei comunitati locale bazat pe voluntariat.

Trebuie subliniat faptul ca, la nivelul judetului Valcea, in toate localitatile au fost create, sub egida consiliilor locale, servicii voluntare pentru situatii de urgenta si ele si-au dovedit eficienta in multe situatii ce au impus apararea de vieti omenesti, a avutului public sau privat, impotriva incendiilor si calamitatilor. Rolul lor este imens daca tinem seama de faptul ca, in cazul unor evenimente multiplicate, precum cele provocate de ploile torentiale, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta nu are capacitatea tehnica si umana de a interveni in acelasi timp peste tot. Or, tocmai in aceste situatii critice isi dovedesc insemnatatea serviciile voluntare locale prin interventii rapide pentru limitarea si inlaturarea efectelor unor cazuri de forta majora.


Eficacitatea interventiilor depinde, insa, si de pregatirea voluntarilor. Plecand de la acest adevar, se impune sa ne aplecam cu mai multa grija asupra prevederilor Ordonantei de Urgenta nr.129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, evaluarea si certificarea competentei profesionale a personalului antrenat in servicii de urgenta voluntara.

Sigur, pe umerii autoritatilor administratiei publice locale apasa foarte multe probleme si raspunderi, dar consider ca nu mai putin important este si gradul de pregatire a personalului atras in actiuni voluntare. De aceea, nu trebuie deloc neglijate exercitiile periodice de interventie si antrenamentele de specialitate care sa permita voluntarilor o mai buna cunoastere si stapanire a mijloacelor de interventie, utilizarea corecta si la parametri maximi a echipamentelor din dotarea serviciilor locale pentru situatii de urgenta. Sunt imperative majore la care primariile trebuie sa se gandeasca foarte serios si, cu sprijinul autorizat, calificat si profesionist al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta sa aplice propriile programe de pregatire a diferitelor categorii de cetateni in eforturile de aparare locala impotriva oricaror fenomene imprevizibile care atenteaza la viata oamenilor, a bunurilor materiale si la factorii de mediu.

Dr.ing. Ion Cilea, presedintele Consiliului Judetean Valcea29 Mai 2014 - Sursa: Realitatea ValceanaArticole recente:
Alimentatie
meteosensibilitatea1
29 octombrie 2016
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Protectia Mediului
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Stop Abandonului
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016