Carantina neglijata la Centrul de Ecarisaj

Gaurile din gardul care imprejmuieste Centrul de Ecarisaj din Cluj-Napoca fac ca masurile luate impotriva rabiei sa fie ineficiente. In judetul Cluj, numai in ultimele 2 luni au fost identificate patru focare de rabie.
Nu se iau masuri

Carantina de gradul III impusa de autoritati pe raza judetului Cluj nu este respectata de Centrul de Ecarisaj din Cluj-Napoca, aflat in subordinea Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP). Astfel, gardul care imprejmuieste adapostul cu o capacitate de circa 75 de locuri este rupt in mai multe locuri. Carantina a fost impusa de autoritatile veterinare ca urmare a depistarii, in ultimele luni, a mai multor focare de rabie. Primele masuri, luate in graba, impotriva raspindirii focarului de rabie au constat in impuscarea a zeci de ciini pe raza intregului judet. In situatia de fata, insa, la Centrul de Ecarisaj masurile de precautie nu au fost luate, fiind inchisa doar poarta principala cu lacatul. Medicul veterinar din cadrul Centrului sustine ca accesul in incinta unitatii este interzis din cauza focarelor de rabie prezente in zona. Ion Pantelimon, directorul RADP Cluj, nu a putut fi contactat pentru a explica situatia. Un angajat al RADP, care asigura paza la Centrul de Ecarisaj, nu stia de gaurile din gard, dar a spus ca nu s-a intimplat niciodata sa intre vreo vulpe sau alti ciini suspecti de rabie in curtea institutiei.

Locuitorii din zona, ingrijorati

Adapostul se afla la periferia orasului, pe strada Bobilnei. Zona este impinzita de depozite comerciale, fabrici si cladiri darapanate. Desi carantina de gradul III a fost impusa pe raza municipiului, in jurul Centrului de Ecarisaj isi duc veacul mai multi ciini comunitari, locuitorii din zona aratindu-se ingrijorati de acest lucru. „Se poate ca odata si odata sa ne trezim ca sint turbati si sa ne muste”, spune Constantin Marginean. Sotia lui spune ca „si in curtile depozitelor de aici sint ciini care stau de paza si se poate ca oricind sa intre o vulpe sa ii muste, mai ales ca portile sint deschise tot timpul”. Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Cluj, Alexandru Duma, sustine ca la sediul de pe strada Bobilnei au fost efectuate verificari, insa nu au fost descoperite nereguli. Singura problema a Centrului de Ecarisaj ramine, conform directorului DSVSA, cea care face referire la legea 227, privind programul de gestionare a ciinilor comunitari. Actul normativ presupune interzicerea uciderii ciinilor fara stapin.

Au depus plingere
Prim-vicepresedintele Federatiei Romane pentru Protectia si Controlul Animalelor (FRPCA) Cluj, Radu Tarmure, a trimis o plingere autoritatilor locale in care sustine ca Centrul de Ecarisaj functioneaza ilegal. Tarmure solicita interventia autoritatilor pentru a impune respectarea prevederilor noii legi, care interzice euthanasierea animalelor. Reprezentantul FRPCA crede ca politica in cadrul Centrului este de a euthanasia cit mai multi ciini, nu de a-i trata, steriliza si apoi a-i da spre adoptie. In urma cu citeva luni, mai multe asociatii de protectie a animalelor i-au cerut primarului Emil Boc inchiderea Centrului, pe motiv ca in cadrul acestuia ciinii sint euthanasiati, chinuiti si ca nu exista bunavointa pentru adoptia animalelor. Primarul a refuzat, aratind ca problema va fi gestionata de autoritatile locale.

Sursa: Monitorul de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *