Cum a devenit carbunele o alternativa de energie mai ieftina

A sc?zut produc?ia na?ional? de c?rbune
Cum a devenit carbunele o alternativa de energie mai ieftina

In ciuda restrictiilor europene privind emisiile de carbon, destinate sa incetineasca incalzirea globala, cererea pentru aceasta sursa veche de energie este mai mare ca niciodata. Carbunele, cel mai murdar si mai poluant combustibil fosil, renaste.

Anul trecut, carbunele a fost forma de energie cu cea mai mare crestere din lume, dupa cea regenerabila, potrivit BBC.

Parametrii care au favorizat ieftinirea carbunelui

In ultimii ani, consumul de carbune in Europa, unde guvernele se lupta sa diminueze emisiile dioxidului de carbon, a tot crescut, iar asta pentru ca se ieftineste tot mai mult.

Din cauza crizei economice s-a prabusit si cererea industriala pentru energie, spune Paul McConnell, analist la grupul de cercetare energetica Wood Mackenzie. Acest lucru a dus la un surplus de carbune, motiv pentru care pretul a scazut.

A existat, de asemenea, si o cantitate mare de carbune din Statele Unite, acolo unde descoperirea gazelor de sist a oferit o alternativa energetica si mai ieftina. Si cum carbunele trebuia sa ajunga undeva, el a fost exportat in Europa.

In cele din urma, si pretul ridicat al gazelor naturale contribuie la transformarea carbunelui intr-o alternativa atractiva. „Toti parametrii favorizeaza acest combustibil”, a remarcat si Laszlo Varro, director in cadrul Agentiei Internationale pentru Energie.

In plus, decizia Germaniei de a renunta la energia nucleara in favoarea centralelor pe carbuni nu poate decat sa mareasca productia de carbune.
Cat de mult va dura aceasta revenire a carbunelui in topul preferintelor depinde, intr-o oarecare masura, de redresarea economiei globale si de capacitatea guvernelor de a pune in aplicare un sistem care sa ofere carbunelui un pret semnificativ.

Intre timp, insa, legislatia actuala, adoptata in urma cu mai bine de un deceniu, va limita productia de carbune in urmatorii ani, estimeaza Varro.

Impactul directivei europene pentru Instalatiile mari de Ardere, ce are ca scop reducerea poluantilor locali, dar nu si a dioxidului de carbon, este pe cale de a fi resimtit. Drept urmare, zeci de centrale ce functioneaza pe baza de carbune vor fi scoase din uz.

In acest ritm, peste cinci ani productia de carbune va fi „considerabil mai mica decat in prezent”, sustine Varro. Directiva nu va restrictiona, insa, importurile ieftine de carbune din SUA.

Explozie de cereri

Dar indiferent de ceea ce se intampla cu productia si cu consumul de carbune in Europa, cererea de energie tot mai mare din Asia, si in special din China, va asigura cresterea productiei de carbune in urmatoarele decenii. Cererea de energie in China se va tripla pana in 2030, ca urmare a populatiei in crestere si a exploziei clasei mijlocii, precizeaza Wood Mackenzie.

China aloca sume mari de bani pentru crearea de surse de energii regenerabile cum lumea nu a mai vazut: planul este de a construi capacitatea eoliana a Germaniei, de exemplu, la o putere de 10 ori mai mare.

Chiar si asa, statul chinez nu va fi capabil sa tina pasul cu cererea, ceea ce inseamna ca sursa principala va fi reprezentata de combustibilii fosili. Dintre acestia, carbunele este cel mai avantajos, asta deoarece este mai usor si mai ieftin de extras si de transportat, comparativ cu petrolul sau gazul. Si pretul sau este stabil, tocmai pentru ca „minele de carbune se afla in tari relativ stabile din punct de vedere geopolitic”, dupa cum declara specialistii citati de BBC.

Din acest motiv, expertii estimeaza ca productia carbunelui in Indonezia, al patrulea cel mai mare producator de carbune din lume, va creste cu 60% pana in 2020, in timp ce China va importa mai mult de un miliard de tone pana in 2030, de aproximativ cinci ori mai mult decat in prezent.

Emisiile de carbon

Energia ieftina este un element vital pentru cresterea economica continua in tarile aflate in curs de dezvoltare, dar implicatiile pe care le aduce productia de carbune asupra emisiilor de dioxid de carbon si asupra incalzirii globale sunt profunde.

Emisiile rezultate de pe urma combustibililor fosili au atins un nivel record anul trecut, in timp ce totalul emisiilor legate de energie va creste cu mai bine de 20% pana in 2035, a avertizat Agentia Internationala pentru Energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *