Carbunele se vinde mai bine decat Soarele

Pe Wall Street, actiunile companiilor care exploateaza carbune au recomandarea „cumpara”, iar cele solare, „vinde”. Pe masura ce economia globala isi revine si subventiile pentru energia solara se reduc, profitabilitatea minelor de carbune creste.carbunele mai ieftin

Analistii de pe Wall Street recomanda in proportie de 79% achizitia de actiuni Peabody Energy, cea mai mare companie din domeniul extractiei carbunelui energetic din SUA, in timp ce doar 44% dintre ei sfatuiesc investitorii sa cumpere titluri emise de First Solar, cel mai mare producator de panouri solare.

Indicele Stowe Global Coal, care monitorizeaza evolutia actiunilor a 38 de companii carbonifere, a crescut cu 3,8% in 2010, in timp ce indicele Bloomberg Global Leaders Solar, care urmareste tranzactiile cu titlurile a 38 de companii producatoare de componente pentru centrale solare, a scazut cu 17%.

Conform analizei efectuate de Bloomberg, diferenta dintre evolutiile celor doua sectoare energetice este cea mai mare din ultimii doi ani. Diminuarea pretului actiunilor companiilor din domeniul energiei regenerabile se datoreaza nesigurantei privind aprobarea unui program federal in scopul reducerii emisiilor cu efect de sera.

Dispar subventiile

Profitabilitatea companiilor specializate in productia de centrale solare este in scadere din cauza concurentei chinezesti si a reducerii subventiilor in Germania si Spania.

In 2008, cele doua state europene concentrau 72% din puterea instalata la nivel global a centralelor cu panouri fotovoltaice. In schimb, carbunele genereaza 41% din energia electrica la nivel mondial, iar Agentia Internationala pentru Energie prognozeaza majorarea ponderii acestuia la 44% pana in 2030.

Soarele nu mai produce bani

Daca se analizeaza evolutia actiunilor din ultimele sase luni, diferentele sunt si mai mari. In timp ce actiunile miniere si-au triplat valoarea, titlurile emise de companiile implicate in exploatarea si productia de componente destinate centralelor solare s-au ieftinit cu 15%.

Reducerea cererii pentru noi centrale solare a facut ca pretul panourilor fotovoltaice sa scada cu 10% de la inceputul anului, dupa ce in 2009 se inregistrase o reducere de 30%.

Profiturile companiilor care construiesc centrale ce transforma energia solara in electricitate s-au volatilizat, economistii anticipand ca majoritatea vor intra pe pierdere din cauza tarifelor mai mici platite pentru elctricitatea livrata in sistem.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *