Care sunt cei mai mari copaci din lume?

Care sunt cei mai mari copaci din lume?
Care sunt cei mai mari copaci din lume?
Care sunt cei mai mari copaci din lume?

Cei mai mari copaci din lume traiesc in Padurea Gigantilor, o padure montana situata la altitudinea de 1.800 metri in Parcul National Sequoia din statul american California. Padurea respectiva acopera o suprafata de doar 7,6 kilometri patrati si este celebra in lumea intreaga pentru arborii de Sequoia care cresc aici.

De fapt, cinci dintre cei mai masivi 10 arbori care cresc azi in lume se gasesc in Padurea Gigantilor. Cel mai mare dintre acesti arbori este celebrul General Sherman, cum a fost botezat de catre americani. Copacul apartine speciei Sequoia gigant (Sequoiadendron giganteum) si desi nu este cel mai inalt copac din lume (titlu care apartine unui arbore sequoia cu lemn rosu din statul Carolina de Nord), nici cel mai gros arbore din lume (titlu care apartine baobabului african), Generalul Sherman este cel mai masiv si mai greu arbore din lume, cu inaltimea sa de 83,8 metri, diametrul de 7,7 metri si un volum total estimat la circa 1,487 metri cubi. Expertii estimeaza ca varsta sa este cuprinsa intre 2.300-2.700 ani.

Cu toate ca Generalul Sherman este cel mai mare arbore din prezent, el nu este cel mai mare copac descoperit vreodata de oameni. Acest titlu apartine lui Crannell Creek Giant, un sequoia cu lemn rosu (Sequoia sempervirens) care crestea langa Trinidad, California, copac care atunci cand a fost taiat, in anul 1940, era cu 15-25% mai mare decat Generalul Sherman. Padurea Gigantilor este situata la 4,8 kilometri de satul Wuksachi, cea mai apropiata asezare umana din zona, fiind legata de acesta prin numeroase poteci si trasee montane. Intreaga rezervatie este situata intr-o zona linistita, cu ploi dese pe parcursul intregului an, fapt care conform specialistilor este unul dintre factorii care au favorizat cresterea arborilor de sequoia de aici.

Regiunea a fost locuita din cele mai vechi timpuri de catre triburile Monachee ale amerindienilor. In trecut, pe timpul verii, aceste triburi migrau in partile inalte pentru a face schimburi comerciale cu triburile vecine lor. Autoritatile americane au decis ca din anul 1890, Padurea Gigantilor sa fie inclusa in Parcul National Sequoia pentru a fi ocrotita astfel de frenezia taietorilor de lemne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *