Cariera de calcar n-a putut prezenta Garzii autorizatiile

Controalele Garzii de Mediu – Comisariatul Judetean Constanta la agentii economici nu reusesc sa fie finalizate de fiecare data de la prima prezentare. Desi potrivit legislatiei in vigoare fiecare punct de lucru ar trebui sa aiba actele si avizele pe baza caruia societatea functioneaza, putini operatori se sinchisesc sa respecte prevederile legale. La fel s-a intamplat si la cariera de calcar din Nicolae Balcescu, care a primit la inceputul saptamanii vizita comisarilor de mediu.
Luni, 15 octombrie, comisarii de mediu au efectuat un control de rutina la cariera de calcar din localitatea Nicolae Balcescu. „Actiunea era inscrisa in planul de control pe care il desfasuram anual. Practic de la respectiva cariera se extrage calcar si piatra, care sunt maruntite si folosite apoi ca material pentru drumuri. Din pacate nu am putut trage nici o concluzie pentru ca actele societatii se aflau la sediul din Bucuresti”, a declarat comisarul sef din cadrul Garzii de Mediu Constanta, Vasile Petro. Prin urmare, a fost lasata o invitatie prin care societatea era instiintata ca trebuie sa se prezinte cu actele necesare, mai exact cu autorizatia de mediu, la sediul institutiei pana la sfarsitul saptamanii. In stabilirea termenului a fost luat in considerare si faptul ca sediul principal se afla in Bucuresti. „Este o situatie pe care o intalnim foarte des atunci cand mergem pe teren. Unii dintre agentii economici chiar au aceste acte, dar le pastreaza la sediile centrale si nu fac copii dupa acestea pe care sa le tina si la punctele de lucru. Pe de o parte ii inteleg si pe operatori, deoarece sunt foarte multe documente, dar totusi legea trebuie respectata, iar potrivit acesteia la fiecare punct de lucru trebuie sa existe respectivele hartii”, sustine Vasile Petro.

70% din societatile controlate nu au acte

In aproximativ 70% dintre cazuri actele nu se afla insa si la punctele de lucru ale societatilor. „Controalele noastre sunt axate pe doua aspecte. In primul rand urmarim modul in care agentii economici respecta legislatia din domeniul mediului, dupa care analizam actele. Autorizatia de mediu este necesara, deoarece ii educa pe operatori. Ea cuprinde niste indicatii pe care daca le respecta, societatea nu incalca legile. Ori daca nu are acest aviz, inseamna ca agentul nu stie cum trebuie sa-si desfasoare activitatea fara a agresa mediul”, este de parere comisarul sef din cadrul Garzii de Mediu Constanta. Pentru a veni in ajutorul firmelor, aplicarea amenzii este ultima solutie la care se recurge. In codul de conduita valabil pentru toate institutiile care desfasoara activitati de control sunt descrise mai multe etape pe care acestea trebuie sa le parcurga pana la acordarea amenzii. „Etapele respective nu sunt reglementate foarte clar, ele sunt mai degraba orientative. Plasarea amenzii pe ultimul loc in activitatea de control este o practica foarte curenta in statele din comunitatea europeana. De altfel, tocmai de acolo ne-am si inspirat. Agentul economic ar trebui in primul rand sa constientizeze probleme sale si sa fie ajutat sa le rezolve. Daca da dovada de rea-vointa si refuza sa remedieze situatia, in ciuda ajutorului primit, abia atunci se recurge la amenda. Este un sistem de care tinem cont”, a adaugat Vasile Petro. (Anca-Adina JITARU)

Replica Online
el s

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *