Carnea si ouale ecologice produse in Moldova imbunatatesc imunitatea si te scapa de chelie

Carnea ?i ou?le ecologice produse în Moldova îmbun?t??esc imunitatea ?i te scap? de chelie
Carnea si ouale ecologice produse in Moldova imbunatatesc imunitatea si te scapa de chelie
Carnea si ouale ecologice produse in Moldova imbunatatesc imunitatea si te scapa de chelie

Vasile Onica, din Cociulia, raionul Cantemir creste de mai bine de doi ani prepelite. Carnea lor, dar si ouale sunt foarte bune pentru imunitate, trateaza boli si sunt de doua ori mai nutritive decat cele de gaina. Afacerea merge ca pe roate, spune barbatul, mai ales de cand produsele sunt ecologice.

Ideea afacerii a aparut chiar de Revelion cand familia Onica sarbatorea trecerea in 2012. In acelasi an, ea s-a si materializat. „Initiativa este a fiicei mele care dupa ce a mers la doctor cu nepotica mea de numai sase luni a aflat despre beneficiile oualor. Nepoatei i s-a recomandat sa manance oua de prepelita, sa i se puna cate un ou crud in terci. La inceput le cumparam din Chisinau, dar am ajuns sa le crestem chiar acasa“, isi aminteste Vasile Onica.

Astazi are doua specii de pasari: faraon si americana alba. Daca initial, in 2012 avea doar 50 de prepelite, acum are 1.500. Avea 2.000 de capete, insa 500 le-a vandut la sarbatorile si targurile de vara, spune fermierul. Vinde atat carne cat si oua de prepelita. Pasul cumparatorilor s-a intetit insa de cand Vasile Onica a devenit fermier ecologic. „La inceput hraneam pasarile cu orice fel de produse, nu aveam nici multa productie, dar nici cumparatori. Din 2013, de cand hranim pasarile numai cu cereale ecologice, avem si oua mai multe – 500 pe zi, dar si numarul cumparatorilor s-a marit“, spune barbatul.

„Nu reusim sa le taiem“, il completeaza sotia sa, Zinaida. Si asta pentru ca ouale ecologice ajung la 17 gradinite din raion care le dau copiilor cate un ou fiert pe zi, iar carnea este cumparata de catre administratorii restaurantelor. Pe ceilalti cumparatori, fermierul spune ca i-ar putea numi pacienti: pensionari cu probleme de sanatate, parintii unor copii cu imunitatea scazuta sau pur si simplu localnici care au boli grave sau vor sa se recupereze dupa o operatie. „Folosirea oualor de prepelita vindeca diferite boli: ulcerul, diabet zaharat, scade tensiunea. Copilul este mai energic, are obrajori rosiori. Cand plec in teritoriu, sa livrez ouale la gradinite, parintii din localitate vin si mai cumpara pentru copii acasa“, spune barbatul.

 

Solicitarea acestor produse este argumentata nu doar de studii, ci si de rezultatele concrete pe care le observa parintii si directorii de gradinite. „Parintii, dar si directorii de gradinite spun ca simt o mare diferenta. De cand mananca oua de prepelita, copii se simt mai bine, sunt mai veseli. In plus cred ca le face o alta dispozitie pentru ca oul de prepelita este mic, ei se joaca si apoi il mananca“, sustine Vasile Onica. Tot el spune ca sunt cure, cu oua de prepelita, care ajuta la scoaterea stresului, unii cumparatori s-au tratat de ulcer, altii si-au revenit dupa lupta cu cancerul, etc.

Primul care testeaza calitatea oualor ecologice de prepelite in fiecare dimineata este chiar Vasile Onica. „Eu in fiecare dimineata, cand intru la prepelite beau cinci oua crude. Deja dorm mult mai bine, in plus mi-am rezolvat si problemele cu ulcerul la stomac“, povesteste fermierul. Pretul unui kilogram de carne ecologica de prepelite este 120 de lei, iar zece oua costa 12 lei.

Ce contin carnea si ouale ecologice de prepelita

S-a constatat ca in comparatie cu oul de gaina, desi este mult mai mic, oul de prepelita contine de cinci ori mai mult fosfor, de aproape sapte ori mai mult fier, de sase ori mai multa vitamina B si de 15 ori mai multa vitamina B2. De asemenea, oul de prepelita contine si vitamine precum: A,D3,E, calciu, zinc, sulf si potasiu. Consumul acestora ajuta la reglarea digestiei, creste imunitatea, regleaza zaharul in sange, intarzie procesele degenerative de imbatranire si scade nivelul de colesterol. Acestea mai pot fi consumate in perioada pre si postnatala, dar si dupa interventii chirurgicale. Totodata, sunt o multime de cure cu oua de prepelita printre care si impotriva chelirii si pentru regenerarea firelor de par slabite.

E nevoie de mai multi fermieri care au produse ecologice

In Republica Moldova avem si organizatii care sustin fermierii ecologici si-i incurajeaza sa nu renunte la productia eco pentru cea conventionala. „Lucram cu zece fermieri din Moldova care au legume ecologice. Este evident ca mancarea ecologica este mult mai buna pentru sanatatea oamenilor. In plus, aceasta productie poate contribui la situatia economica din Moldova. Cred ca oamenii ar trebui sa ia tot mai mult in considerare consumul acestor produse si sa cumpere direct de la fermieri ceea ce va scadea din pretul produselor ecologice pe care le putem gasi in magazine“, sustine Bartek Tomalik, seful reprezentantei People in Need la Chisinau, o organizatie non guvernamentala, din Cehiacare implementeaza proiectul „Suport in Agricultura Organica in Moldova“ cu suportul financiar al USAID.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *