Carnig – 35% curcan, 65% E-uri si piei

Sunca de curcan Carnig este un produs din categoria mezelurilor care are in compozitie o cantitate foarte mare de carne dezosata mecanic (MDM) amestecata cu aditivi alimentari.
sunca de curcan cu Euri
Consumatorii care vor cumpara acest produs din dorinta de a avea o alimentatie mai sanatoasa si mai saraca in grasimi vor avea surpriza nepla-cuta sa constate ca s-au inselat. 65% din produs este reprezentat de grasimi de ca-litate scazuta si de aditivi alimentari foar–te periculosi.

Carnea de tip MDM este de fapt o pasta obtinuta din resturi de pasa–re care nu pot avea o alta utilizare econo-m-ica (piei, oase, grasimi). De aceea, nu are nici o valoare biolo-gica, spune prof. dr Gh. Mencinicopschi. Producatorul nu specifica ce fel de gra-si-me animala si ve-getala a folosit, pentru ca, in functie de tipul acesteia, se poate determina si calitatea suncii.

Aditivii alimentari utilizati fac parte din categoria celor periculosi. Polifosfatul im-pie–dica fixarea calciului in oase prin de-ze-chili-brarea balantei calciu-fosfor. Conservantul, nitrit de sodiu, poate fi cance-ri-gen, avand o doza zilnica admisa de 2,5 mg/kg corp. E621, glutamat monosodic, are ca-pacitatea de a ne face dependenti de alimentele care il contin.

Mai mult de atat, induce sindromul bu-catariei chine-zesti, care se manifesta prin greata, stari de slabiciune, dureri de cap, senzatii de arsura in ceafa si antebrat, astm, modificari de ritm cardiac sau respiratie dificila. E621 nu este permis in alimentatia bolnavilor de Parkinson, la fel ca si E120, carmin.

Multe calorii
Desi nu are eticheta nutritionala, din compozitie rezulta ca sunca analizata are o valoare energetica foarte mare. Supraponderalii si obezii trebuie sa tina cont de ea.

De asemenea, ei trebuie sa aiba in vedere si cantitatea mare de sodiu din sunca. Un adult sanatos nu trebuie sa depaseasca 6 g de sare pe zi, iar acest produs are cinci surse de sodiu.

In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta rezulta ca produsul analizat nu este recomandat in alimentatia copiilor, a femeilor insarcinate si care alapteaza, a celor cu osteoporoza, a persoanelor care sufera de maladii cardiovasculare, hepa-tice si renale, dermatologice, stomatolo-gice, alergicilor, a celor care sufera de diabet, de hiperuricemie (guta), de cancere. Nici persoanele cu afectiuni ale tractusului intestinal, astmatici, si cei cu boli neurode-ge-nerative nu il vor consuma.

Ingrediente
Carne curcan 35%, grasime animala si vegetala, carne pasare separata me-canic – n.r. MDM, adaos proteic vegetal, stabilizator – polifosfat de sodiu – E452i, antioxidant – ascorbat de sodiu – E301, conservant-nitrit de sodiu – E250, arome, stimulator de aroma – glutamat mo-nosodic – E621, amidon de cartofi, condimente, colorant natural – carmin – 120, sare. Produs fiert in membrana artificiala necomestibila.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *