Caroli – Pateu cu multe glucide

CE BEM, CE MINCAM – Produsul este dezechilibrat nutritional
Din compozitia acestui produs rezulta ca cei care trebuie sa aiba cea mai mare grija sint diabeticii, din cauza continutului ridicat de glucide.

Pateul de ficat Caroli are in compozitie: „Ficat de porc (30%), carne de porc, slanina, apa, sorici, proteina vegetala din soia, amidon, condimente naturale, sare, conservant (nitrit de sodiu E 250, acetat de sodiu E 262), antioxidant (acid ascorbic E 300), zaharuri (glucoza, dextroza, zaharoza), potentiator de gust (monoglutamat de sodiu E 621), colorant natural (carmin E 120)”. 100 de grame de pateu aduc un aport energetic de 287 kcal si 10 g proteine, 29 g lipide, 2 g glucide.

ANALIZA. Prof. dr Mencinicopschi spune ca produsul face parte din categoria pateurilor de ficat cu un continut ridicat de grasimi animale saturate aterogene – in special din slanina, care este al treilea ingredient ca pondere -, proteine colagenice cu valoare biologica foarte scazuta (sorici), glucide cu absorbtie lenta si rapida (amidon, zaharoza, dextroza). Compozitia imprima produsului o densitate energetica ridicata, dar si o incarcatura glicemica neobisnuita pentru astfel de produse, luind in considerare retete traditionale. Pateul contine si o serie de aditivi periculosi. Conservantul, nitrit de sodiu E 250, are potential cancerigen, iar monoglutamatul de sodiu E 621 are potential neurotoxic. El poate provoca sindromul bucatariei chinezesti, manifestat prin dureri de cap, greata, slabiciune, modificari de ritm cardiac, respiratie dificila. Produsul contine mai multe surse de sodiu (sare, E 250, E 262 si E 621), de care trebuie sa tinem cont pentru a nu depasi doza zilnica admisa de 6 g/adult.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, hipertensivilor, dislipidemicilor, suferinzilor de maladii hepato-renale, de maladii cardiovasculare si cerebrovasculare, de maladii neurodegenerative (Alzheimer si Parkinson), de cancer, celor cu tendinta la edematiere si celulita de guta si osteoporoza. Suferinzii de diabet vor tine cont de aportul de glucide.

Precizari
Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe adresa de e-mail [email protected]. Daca sinteti interesat de caracteristicile unui produs, fie el alimentar sau bautura, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, foloseste doar informatiile aflate pe eticheta, fara a sti despre ce produs alimentar este vorba.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *