CarpathCC – Cresterea gradului de constientizare a schimbarilor climatice din regiunea Carpatica

CarpathCC – Cresterea gradului de constientizare a schimbarilor climatice din regiunea Carpatica
CarpathCC – Cresterea gradului de constientizare a schimbarilor climatice din regiunea Carpatica

In cadrul proiectului CarpathCC (Schimbari Climatice in Carpati), va avea loc al doilea workshop intre 21-23 martie, la Sovata, Romania.

Proiectul Carpath CC, sustinut de catre Comisia Europeana, a inceput in anul 2012, cu scopul de a evalua impactul schimbarilor climatice asupra ecosistemelor si sistemelor de productie bazate pe ecosisteme, respectiv identificarea posibilelor masuri de adaptare in regiunea Muntilor Carpati.

Scopul acestui workshop este acela de a informa partile interesate de pe plan local cu privire la proiect, de a prezenta rezultatele preliminare legate de impactul si vulnerabilitatea zonelor de interes din Romania si Serbia la schimbarile climatice . De asemenea, prin intermediul acestui workshop, se ofera oportunitatea de a stabili optiunile de adaptare cele mai fezabile.

Proiectul CarpathCC este de mare importanta in Romania si Serbia, mai mult de 50% din suprafata totala a Muntilor Carpati regasindu-se pe teritoriul Romaniei, astfel ca efectele schimbarilor climatice vor avea un impact major asupra economiei tarii noastre. Dintr-un total de 5 zone de interes, 3 sunt situate pe teritoriul Romaniei si una pe teritoriul Serbiei:
• Rodna Maramures (Romania)
• Tarnava Mare (Romania)
• Parcul Natural Portile de Fier(Romania)
• Parcul National Djerdap (Serbia)

Consortiul proiectului este format din 7 parteneri si este condus de catre Centrul Regional de Protectia Mediului pentru Europa Centrala si de Est, cu sprijinul Aquaprofit Consulting si cu o contributie importanta din partea Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA), respectiv a Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Protectia mediului (INCDPM), care a condus cercetarea pe 2 zone de interes din Romania (Rodna Maramures si Tarnava mare). Acesta are multa experienta in ceea ce priveste cercetarea in domeniul biodiversitatii si a ecosistemelor, unul din proiectele relevante in acest sens fiind: „Monitorizarea impactului asupra mediului a lucrarilor de imbunatatire a conditiilor de navigatie intre Calarasi si Braila, km 375 si km 175”, cu rezultate apreciabile datorita studiilor unice la nivel european realizate pe sturioni.

Un grup international de cercetare ce este format din mai mult de 100 de experti si cercetatori care au examinat vulnerabilitatea la schimbarile climatice a apelor de suprafata si de adancime, a zonelor umede, a pajistilor si padurilor, respectiv a serviciilor economice rezultate din acestea, de exemplu managementul forestier, turismul si agricultura. Pe baza recomandarilor acestora se vor lua masuri in vederea adaptarilor la schimbarile climatice.

La workshopul din Sovata se vor discuta rezultatele preliminarii si masurile de adaptare propuse de partile interesate si expertii din Romania si Serbia, putandu-se oferi in acelasi timp si un feedback pentru viitoare consideratii.

Intalnirea expertilor va avea ca scop principal atat examinarea vulnerabilitatii padurilor si pasunilor la schimbarile climatice, cat si evaluarea impactului pe termen lung asupra turismului, fondului forestier si agriculturii.

La workshopul de la sfarsitul lunii martie, vor fi prezente urmatoarele institutii: Agentia Judeteana de Protectie a Mediului Caras-Severin, WWF Romania, Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA, Administratia Bazinala de Apa Mures, Agentia Judeteana de Protectie a Mediului Mures, Administratia Parcului National Muntii Rodna, Administratia Parcului National Piatra Craiului, Administratia Parcului National Cheile Bicazului- Hasmas, Administratia Parcului Natural Portile de Fier, Administratia Parcului National Djerdap, Universitatea Babes-Boyai.

Pentru mai multe informatii va rugam sa vizitati www.carpathcc.eu.

DATA SI LOCUL WORKSHOPULUI INTERNATIONAL:
21-22 Martie, 2013, Hotel Danubius, Sovata, Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *