Carpatii vor adaposti mii de zimbri, spera cercetatorii americani

In prezent, exista aproximativ 3.000 de zimbri in Europa, insa doar 1.600 traiesc in salbaticie.zimbrii in rezervatie

Un nou studiu arata ca Muntii Carpati ar putea gazdui mai multi zimbri decat in prezent. Potrivit cercetarilor, muntele reprezinta cea mai buna speranta pentru crearea unei populatii suficient de mari care sa reziste amenintarilor. Zimbrii au disparut la un moment dat din salbaticie, insa au fost reintrodusi cu succes in ultima perioada.

Zimbrul sau bizonul european, este o ruda mai mica a bizonului american. Precum varul sau de peste ocean, a fost decimat de pierderea habitatului si de vanatoare in secolul al 19-lea si la inceputului secolului al 20-lea. Ultimul zimbru salbatic a fost omorat in 1927. Cativa au supravietuit in gradinile zoologice si in programe de conservare.

In prezent, exista aproximativ 3.000 de zimbri, proveniti cu totii din doar 12 indivizi. Aproape 1.600 dintre ei sunt in salbaticie.

„Nu este un numar mare, insa este un succes enorm in termeni de conservare a speciei”, a declarat Tobias Kuemmerle, de la Universitatea Wisconsin, care a condus studiul.

In ciuda cresterii numarului de exemplare, zimbrul nu este in afara pericolului. Turmele sunt mici si multe animale se imperecheaza „in familie”, astfel incat sunt vulnerabile la diverse boli care ar putea sa ii stearga din nou de pe fata Pamantului.

Pentru ca specia sa poata supravietui fara probleme, trebuie ca toate turmele sa aiba cel putin 100 de indivizi, fiecare. In prezent doar trei turme ajung la numarul acesta.

„Turmele sunt prea mici pentru a mentine variatia genetica. Sunt mult sub populatia minima. Cercetatorii sunt de parere ca este nevoie de cateva mii de exemplare pentru a mentine intr-adevar populatia de zimbri”, a declarat Rafal Kowalczyk, de la Academia de Stiinte din Bialowieza, Polonia.

Studiile lui Kuemmerle arata ca o mare regiune din Muntii Carpatii este un habitat perfect pentru zimbri. Acesta a precizat ca declinul comunismului a contribuit la aceasta zona mare, intrucat multi oameni au abandonat fermele si s-au mutat la orase. „Sunt multe zone unde presiunea umana este mult mai mica decat in comunism”, a declarat Kuemmerle.

„Exista sanse reale sa avem prima meta-populatie de zimbri in Muntii Carpatii, in viitor”, precizeaza cercetatorul.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *