Cartierul Tineretului din Cluj devine parc fotovoltaic in doi ani

Cartierul Tineretului din Cluj devine parc fotovoltaic in doi ani

Consiliul Local Cluj-Napoca a votat, vineri, cu 24 de voturi pentru, un vot impotriva si doua abtineri, proiectul privind realizarea unui parc fotovoltaic pe locul destinat initial proiectului rezidential „Cartierul Tineretului”, in asociere cu SC Green Energy Napoca SRL.

Potrivit proiectului initial, cartierul urma sa fie construit pe 203 hectare de teren in zona Dealului Sfantu Gheorghe, si ar fi avut circa 6.000 de locuinte dintre care 384 sociale pentru primarie. Noul acord prevede ca Primaria va pune la dispozitia investitorului circa 198 de hectare, pe care ar urma sa fie amenajat parcul fotovoltaic. Pe restul terenului, de 5 hectare, Primaria va construi locuinte sociale, cu banii proveniti din economisirea energiei electrice. Astfel, prin noul acord, municipalitatea va primi 3.500 megawatti (MWh) in fiecare an, adica circa 30% din productia anuala estimata la 12.000 MWh. Asocierea se va desfasura pe o perioada de 49 de ani, timp in care energia verde va alimenta consumul propriu al primariei, precum si iluminatul stradal al orasului. Potrivit unei estimari din proiect, valoarea energiei furnizate gratuit municipalitatii ar urma sa se ridice, per total in cei 49 de ani ai asocierii, la 17.850.000 de euro. Din economiile realizate, primaria va putea construi pana in 2018 cele 384 de locuinte sociale avute in vedere initial prin proiectul Cartierul Tineretului, a caror valoarea totala minima prevazuta in proiect este de 13.341.192 de euro.

Investitia totala in realizarea parcului a fost estimata de catre primarul Sorin Apostu la „cateva sute de milioane de euro”. „Doar investitorul poate oferi date legate de costurile proiectului. Pana acum, nu au avansat o cifra exacta”, a explicat primarul. Acesta a mai aratat ca termenul de finalizare a parcului este de maximum 24 de luni din momentul adoptarii hotararii de Consiliu Local. „Daca in termen de doi ani parcul fotovoltaic nu va fi pus in functiune, toate investitiile celor de la Green Energy Napoca vor reveni primariei”, a conchis Apostu.

Asocierea, verificata de Prefect

Reconversia proiectului Cartierul Tineretului intr-un parc solar nu a fost lipsita de controverse. In luna mai a anului curent, consilierii locali au respins proiectul, invocand necesitatea unei noi licitatii pentru atribuirea terenului. In sedinta de vineri, consilierul local, Steluta Cataniciu, singura care a votat impotriva proiectului, a aratat ca, in contractul de asociere incheiat in 2008 intre Consiliul Local si Polus Real Estate aparea o clauza care stabilea ca in cazul in care obiectivele asocierii – adica construirea a 6.000 de locuinte din care 384 sociale – nu erau realizate, contractul se rezilia. „In aceste conditii, cedarea celor 200 de hectare fara licitatie este ilegala. Cele 203 hectare fac parte din domeniul public, este inadmisibil sa fie facute cadou, fara sa fie atribuite prin licitatie. Se impune licitatia, indiferent de cine este primar si daca dezvoltatorul este unul dintre principalii finantatori ai PDL. Se creeaza un precedent periculos. Mai mult, desi reprezentantii municipalitatii sustin contrariul, cele 200 hectare se pretau la constructia de locuinte, datorita amplasarii favorabile”, a declarat Steluta Cataniciu. Potrivit acesteia, PNL va depune astazi o sesizare la nivelul Institutiei Prefectului, prin care va solicita verificarea legalitatii noii asocieri.

Laszlo Attila, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, infirma spusele consilierului liberal. „In cazul asocierilor nu se fac licitatii. Acestea se tin in caz de concesiune sau vanzari. Ar fi trebuit organizata o noua licitatie doar in cazul in care partile implicate nu ar fi ajuns la un numitor comun. In aceasta situatie, s-a decis reconversia cartierului in parc fotovoltaic. Interesul este de ambele parti ca acest proiect sa se realizeze”, a explicat viceprimarul. Punctul de vedere al acestuia este sustinut si de primarul Sorin Apostu. „Cand s-a demarat proiectul a avut loc o licitatie de atribuire de teren. Schimbam doar destinatia proiectului. Contractul se va semna in luna august a acestui an”, a specificat Apostu.

Energia regenerabila, mai profitabila

Finantatorul CFR Cluj, Arpad Paszkany, principalul actionar al firmei Polus Real Estate, cea care a castigat licitatia pentru atribuirea terenului, a renuntat, anul trecut, in decembrie, la investitia imobiliara invocand prabusirea pietei si inghetarea creditarii pentru achizitia de locuinte. In aceste conditii, el a propus reconversia proiectului catre o afacere mai profitabila, cea de producere de energie regenerabila. Desi initial s-a anuntat ca parcul va fi dezvoltat tot de firma lui Paszkany, lucrurile au luat o alta turnura. Astfel, in decembrie 2010, Polus Real Estate a renuntat la participatie pe care a vandut-o catre firma Green Energy Napoca, care urmeaza sa asigure dezvoltarea si exploatarea parcului fotovoltaic, cat si administrarea lui. Cu toate acestea, Paszkany pare a nu fi rupt cu totul legaturile cu proiectul parcului fotovoltaic.

Firma din State, „no name” in Romania

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, „Green Energy Napoca” , infiintata recent, pe 17 februarie 2011, este detinuta de doua companii din Statele Unite ale Americii (SUA), „Green Energy Holding LLC” si „WWS Energy Development LLC”, ambele detinand cate 50% din capitalul social al firmei. Intrebati de experienta celor doua firme in domeniul producerii de energie verde, reprezentantii municipalitatii nu au putut oferi niciun fel de date. „Nu stiu detalii legate de activitatea celor doua firme”, a precizat Laszlo Attila, viceprimarul municipiului. Mai mult, primarul Sorin Apostu a declarat ca singurul criteriu care a stat la baza desemnarii firmei a fost recomandarea venita din partea firmei lui Paszkany, Polus Real Estate. „Cei de la Polus au propus firma”, a precizat primarul Apostu pentru Adevarul.

Coincidenta sau nu, administrator al companiei recent infiintate a fost desemnat Vigh Ferencz, al carui nume a aparut de mai multe ori legat de cel al lui Arpad Paszkany. Ultima oara, administratorul a aparut in calitate de reprezentant al mai multor firme de-ale patronului CFR, ca martor in dosarul in care omul de afaceri a fost acuzat de santaj si sprijinire a unui grup infractional.

Proiect ramas pe hartie

Cartierul Tineretului urma sa fie dezvoltat de catre firma omului de afaceri clujean Arpad Paszkany, Polus Real Estate, in parteneriat cu Consiliul Local. Ansamblul imobiliar era programat sa fie amplasat pe un teren cu o suprafata totala de 203 hectare, pe Dealul Sf. Gheorghe, intre Bulevardul Muncii si Fanetele Someseni. Potrivit proiectului, estimat in anul 2008 la peste 510 milioane de euro, aici ar fi trebuit construite 6.000 de unitati locative, din care 196 de apartamente penthouse. 384 de locuinte trebuiau predate Primariei, care urma sa le includa in fondul municipal de locuinte sociale. Odata cu criza, proiectul a ramas doar pe hartie.

Vezi aici mai multe imagini cu terenul pe care ar fi trebuit sa fie construit Cartierul Tineretului.

CCL vrea locuinte pe Dealul Sf. Gheorghe

Proiectul nu este nici pe placul celor din Consiliul Civic Local (CCL). Omul de afaceri Iosif Pop si presedintele CCL, este de parere ca reconversia proiectului a fost un troc . Potrivit acestuia, terenul de pe Dealul Sfantu Gheorghe ar putea avea o utilizare mai avantajoasa decat pentru un parc fotovoltaic. „Un parc fotovoltaic poate fi amplasat oriunde in tara, unde, pe baza studiilor se releva ca zona este optima din punctul de vedere al numarului de zile insorite, ceea ce nu e cazul Clujului, si mai ales unde terenul nu este bun pentru nimic altceva. Nicaieri in lume nu s-ar putea concepe un parc fotovoltaic pe 200 hectare cu acces la tramvaiul modernizat, cu 16.000.000 euro, cu doua drumuri importante la nord si sud de amplasament, din care unul gata, Bulevardul Muncii- Apahida si un altul cu studii de fezabilitate aprobate, la nord de dealul Sfantu Gheorghe, pe un teren considerat de aceeasi administratie, pana mai ieri, bun pentru locuinte. Sunt in judet mii de hectare de parloaga ce pot fi cumparate”, a declarat Pop. Potrivit acestuia, pentru o asemenea investitie se puteau gasi alte terenuri. „Nu avem nevoie de tramvai, apa curenta, gaz metan, canalizare, drumuri cu patru benzi la ambele capete ale parcelei. Pentru un parc fotovoltaic ajunge un drum de trei metri latime si de un racord la linia de medie tensiune. Si atat. In judetul Cluj, in partea de sud-est, avem mii de hectare saraturoase numai bune pentru asa ceva. Explicatia municipalitatii, ca nu exista alt teren, este puerila”, este de parere omul de afaceri clujean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *