Casa de paie cu consum zero de energie

Casa de paie cu consum zero de energie (+Foto)
Casa de paie cu consum zero de energie (+Foto)

Avand experienta de a construi o casa de paie (in 1996), Eugen Sirokov si-a realizat visul de a construi o eco-casa cu consum zero de energie in satul belarus Belaruci, complet autonoma, care nu are nevoie de gaze sau energie electrica din exterior.
In conformitate cu aceasta conditie, omul este singurul responsabil pentru functionarea casei, si familia lui nu se teme de nici o criza.

Casa din satul Belaruci a fost construita doar in 3 luni: pe temelia din sticle a fost construit un cadru de lemn, umplut cu baloturi de paie si tencuit cu lut.

Eugen Sirokov recomanda construirea casei anume din paie pentru mai multe motive:
– paia creste potentialul energetic al persoanei cu mai mult de 5 %, in timp ce lemnul este neutral in raport cu energia umana, si caramida reduce energia cu 5-10 % ;

– paia este de 4 ori mai buna decat lemnul dupa caracteristicile termo-tehnice si de 7 ori mai buna decat caramida.
In oraselul academic din Novosibisk au fost efectuate calculele caracteristicilor termo-tehnice ale zidului de paie. Acestea au aratat ca la o grosime a peretelui exterior de 80 cm, montat din baloturi de paie presata, in Siberia si Urali se poate trai intr-o astfel de casa in timpul iernii fara incalzire cu calorifere, o soba va fi suficient, totodata consumul de materiale pentru foc este de cinci ori mai mic decat intr-o casa conventionala de la tara. Peretii detin caldura.
Costurile de incalzire a casei nu depasesc 20 kilowati-ora pe an pe metru patrat, in timp ce rata pentru cladirea cu apartamente constituie 120 de kilowati-ora pe metru patrat.

Costul lucrarilor de constructie a casei de paie, comparativ cu locuintele oferite de piata moderna sunt reduse cu 40-50 %.
Peretele tencuit din baloturi de paie este mult mai rezistent la foc, decat constructii din lemn, datorita compactarii blocuri de paie care nu contin suficient aer pentru ardere.

Eco-casa a fost construita dupa principiile Feng Shui si vechiul sistem rus de proportionare, care tine cont de parametrii omului, si nu de un standard artificial de 1 metru.

Casa are o turbina eoliana (400 W), panouri fotovoltaice ( 300 W ), colector solar de apa calda ( 2×2 m2), sistem de stocare a energiei in bateriile alcaline si generator de rezerva de 1,5 kW.

Materiale si echipamente au costat 10.000 dolari (aproximativ la aceeasi pret este permisiunea de a conecta cottage-ul la reteaua electrica in suburbiile Moscovei).

Eco-casa cu o suprafata totala de 72 mp a fost inceputa in august, finalizata in decembrie, costa aproximativ jumatate din costul unui apartament de o camera, desi nivelul de confort si calitatea de consumator sunt mult mai mari (de exemplu, baia rusa in interior), ipsos natural din lut in interior si in afara, semineu si cuptor eficient cu o „lejanca”, mobila inzidita din lemn masiv de stejar, arin, pin, etc.).

Eco-casa este complet independenta de reteaua centrala, consuma mai putin de 20 kWh pe metru patrat pe an si este mai mult similara cu o statie spatiala – pentru lumina, apa si canalizare proprietarul nu trebuie sa plateasca, ci doar sa foloseasca cu intelepciune fluxurile materiale si energetice ale naturii, fara a agrava conditiile mediului inconjurator pe parcursul vietii.

Prin urmare, in timpul constructiei au fost utilizate la maxim materiale secundare: caramizi de la ferma distrusa dintr-un sat din apropiere, sticle de la depozitul de deseuri pentru o fundatie eficienta energetic de 0,5 m latime, peretii au fost construiti din deseuri agricole – paia balotata, acoperisul izolat cu stuf din lacul din apropiere, lut pentru tencuiala a fost luat din sapaturi pentru pivnita langa casa, chiar si o cada de baie veche din fonta a gasit o aplicare eficienta : din 1/3 a fost facut un semineu clasic de fier, si 2/3 au mers pentru soba din baia rusa.
Cat priveste salubritate, in casa este prevazut un sistem de reciclare a deseurilor biologice. Bacteriile le prelucreaza in ingrasamant agricol.
Consumul total de energie, specific pentru construirea acestei case ecologice, comparativ cu constructiile traditionale din caramida si silicat de gaze, este mai jos de zeci sau chiar sute de ori – atat din cauza lipsei materialelor retractare, cat si echipamentului greu, macaralei, etc. In timpul lucrarilor de constructii nu a fost deteriorat gazonul natural din jur.

Dupa iesire din exploatare o astfel de eco-casa nu creeaza probleme – componentele sale sunt returnate in ciclul natural al materiei organice si substantelor minerale.

La Eugen Sirokov, care este autor a 60 brevete si inventii, au venit specialistii germani sa preia experienta, dupa ce construirea caselor de paie s-a raspandit pe o scara larga in Germania. In Rusia constructii verzi desi castiga teren, dar nu la fel de repede cum ne-ar placea.

Apropo, in Rusia, in fiecare an, pe campii raman 800 de milioane de tone de paie de secara sau grau din care s-ar putea construi in fiecare an 2,6 milioane de case cate 150 mp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *