Casa din care cresc arbori

Sediul companiei Artex, situat pe malul Dambovitei, este acoperit de coroana deasa a unui dud. Imobilul este o replica a unei locuinte din perioada interbelica, realizata din paste maleabile, hartie si clei.casa cu copaci

Pe Splaiul Independentei, la numarul 70, exista o cladire unicat in Bucuresti. Din bulevard se vede peretele unui imobil cu vopseaua ingalbenita de vreme, iar din mijlocul zidului creste un copac. „Eu am ramas mut cand am vazut ca de fapt in spatele peretelui nu este nimic. E doar de fatada”, spune paznicul de la intrare.

Daca Bucurestiul de altadata, mai exact Centrul istoric, este in paragina de ani buni, cativa studenti la Arte si la Arhitectura au decis sa reproduca o cladire de secol XIX pentru sediul institutiei in care lucreaza.

Compania Artex Services International, infiintata in 2005, se ocupa cu reamenajarea si reorganizarea spatiilor de expozitii din muzee si asigura totodata si bunurile de patrimoniu. Pentru sediul lor, tinerii au ales, fara sa omita detalii importante ale arhitecturii Bucurestiului vechi, sa realizeze o replica a unei cladiri de patrimoniu care sa le reprezinte cel mai bine obiectul de activitate.

Sediu vechi si nou in aceeasi curte
In 2009, unul dintre proiectele culturale sustinute de Artex a fost Festivalul International de Teatru de la Sibiu pentru care s-a organizat o conferinta de presa la Bucuresti. Tot proiectul a fost realizat cu zece zile inainte de acest eveniment, fiind o adevarata surpriza pentru organizatori si invitati.

Cladirea „copiata” este realizata dupa o simpla locuinta construita la sfarsitul secolului XIX, dupa cum a reiesit din documentarile constructorilor.

Vizavi de casa din care cresc copaci se afla adevaratul sediu al companiei. „Ne-am mutat aici in primavara anului 2009. Cladirea nu a avut nevoie de interventii majore in exterior fiind foarte bine conservata, majoritatea lucrarilor de restaurare si amenajare fiind facute in interior. Principala noastra preocupare a fost sa punem in valoare decoratiile specifice secolului XIX si, in acelasi timp, sa integram vechiul in nou cu eleganta si stil”, a spus Sergiu Olteanu, reprezentantul institutiei.

Replici dupa felinare
Cei care intra in curte vor vedea cum aratau fatadele magazinelor si cafenelelor de odinioara. Cea mai buna solutie pentru a pune in valoare cladirea, fara sa se faca nota discordanta cu imobilele din vecinatate, a fost recreerea atmosferei strazilor din centrul istoric al Bucurestiului, folosind denumiri precum „boutique”, „antiques” sau „cafe”.

„Fatadele pe care le-ati vazut in curte si care delimiteaza proprietatea, de-o parte si de cealalta a cladirii, sunt elemente decorative realizate de artistii nostri. Tot pentru a sublinia farmecul, frumusetea si zestrea arhitecturala a Bucurestiului de altadata, am adaugat corpurile de iluminat, replici dupa felinarele din acea perioada, si am pavat curtea”, explica Olteanu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *