Casa reciclabila are consum redus de energie

Casa ecologica reprezinta un concept nou si in Europa. Chiar daca in Romania exista de secole case din lemn sau chirpici, pina la atingerea standardelor pe care le presupune o casa ecologica mai este mult. Aceasta este o casa in primul rind inteligenta, potrivit arhitectului Dorin Stefan, vicepresedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania.

„Casa ecologica este un concept destul de nou si in Europa, este cu 20-30% mai scumpa decit una traditionala, dar acest lucru se recupereaza in timp”, mai spune acesta.

O constructie ecologica, la fel ca una pasiva, se caracterizeaza prin faptul ca nu elimina noxe, asa cum se intimpla in cazul unei constructii clasice. Noxele sint generate de procesele de incalzire sau alte astfel de operatiuni generatoare de poluare. „Casele ecologice se confunda de la un punct cu cele pasive, conceptele fiind oarecum asemanatoare. O casa pasiva isi conserva foarte bine energia, avind un transfer termic extrem de mic cu mediul inconjurator, in vreme ce o casa ecologica este prietenoasa si neintruziva cu natura”, spune arhitectul Cristian Cocioba, director executiv BICAU (Banca de Informatii in Constructii, Arhitectura si Urbanism). Costurile la intretinere se reduc doar in cazul in care casa ecologica e si pasiva, adica nu elimina deloc noxe. In acest caz, intretinerea, comparativ cu o casa traditionala, poate scadea de la 450 de euro lunar, in cazul unei case obisnuite incalzite cu gaze, la 100 de euro anual, in cazul unei case pasive.

O alta caracteristica a casei ecologice este ridicarea ei cu materiale ecologice si reciclabile. „La modul absolut, o casa ecologica este construita din materiale precum pamintul presat, de exemplu, sau din materiale care sint reciclabile si care nu au fost obtinute prin procedee sau procese ce au influentat negativ mediul inconjurator”, mai spune Cocioba. Arhitectul afirma ca o casa din lemn, contrar aparentelor, nu este neaparat o casa ecologica.

Totusi, casa ecologica nu inseamna doar parter si etaj, ci poate sa fie un bloc-turn perfect ecologic, spune arhitectul Dorin Stefan. „Constructia ecologica consuma cit mai putina energie din punctul de vedere al energiilor interne, perfect controlate”, spune acesta. Cu alte cuvinte, pe timp de vara nu este nevoie de consum de curent electric pentru a fi racita, iar iarna este bine izolata. „Ai sticla foarte speciala prin care razele soarelui nu trec si produc efect de sera ca apoi efectul de sera sa il anulezi prin consumarea de curent electric pentru aerul conditionat. In plus, casa ecologica inseamna umbrire rapida cind e cazul, circuit electronic cu autocelule in asa fel incit, imediat cind apare soarele, anumite perdele se trag automat si soarele e reflectat”, spune arhitectul.

Sursa: Cotidianul
In Romania exista doar citeva proiecte pilot de case ecologice realizate din pamint, una fiind in zona Snagov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *