„Casa verde” falimenteaza firmele clujene

Mai multe firme clujene care se ocupa de vanzarea sistemelor de panouri solare acuza Guvernul ca pune piedeci afacerilor prin programul „Casa verde”. Desi ar trebui sa stimuleze vanzarile de sisteme care folosesc energii alternative si sa acorde un ajutor firmelor care comercializeaza astfel de echipamente, pana acum, in judetul Cluj, programul a facut mai mult rau decat bine.

Ghidul de finantare arata ca in acest program poate sa se inscrie orice persoana care doreste sa instaleze panouri solare sau alte sisteme care utilizeaza energii alternative pentru incalizrea locuintei.

Administratia Fondului pentru Mediu ofera o subventie de pana la 8.000 de lei, in functie de tipul sistemului ales. Pana acum, insa, doar cererile a 530 de persoane din intreaga tara au fost acceptate, niciuna dintre acestea nefiind din judetul Cluj.

Reprezentantii firmelor care comercializeaza astfel de sisteme spun ca aprobarile se fac pe liste. „Listele pentru judetul Cluj nu au fost inca publicate, nu stim de ce”, a declarat un reprezentant al firmei Carpat Energy.

Ramona Szekrenyes, director de vanzari la firma Solara Ro, spune ca intarzierile AFM-ului produc pagube imense pentru judetul Cluj. „Multe astfel de instalatii se fac in perioada verii. Vazand ca exista acest program, unii oameni care erau interesati de o astfel de instalatie au depus cerere la AFM. Doar ca cererile inca nu au fost aprobate astfel ca mai trebuie sa astepte. Pe de-o parte pierdem noi clientii pe care ii aveam si care acum asteapta si pe de alta parte ei pierd timpul pentru ca iarna nu mai se baga nimeni sa faca astfel de instalatii”, spune directorul de vanzari, care a precizat ca, si asa, numarul persoanelor interesate este destul de mic.

„Potrivit ghidului, ei trebuie sa depuna mai intai o cerere. Abia dupa ce este aprobata pot sa cumpere un astfel de sistem. Si atunci trebuie sa plateasca din propriii bani si apoi sa ceara rambursarea sumei de la AFM”, a mai spus Ramona Szekrenyes.

Multi oameni nu au insa incredere ca vor primi banii inapoi de la stat si atunci isi iau gandul de la acest program, mai spune directorul de vanzari. „Un astfel de sistem costa, in medie, in jur de 6.800 de lei, cu tot cu manopera, din care 6.000 ar putea fi rambursat de stat. Oricum, la Cluj s-au alocat bani pentru aproximativ 600 de persoane, dar daca s-au aprobat 150 este foarte bine”, arata directorul de vanzari.

„Pentru noi, firmele, nu a fost o stimulare, ci mai degraba o palma. Nu ne baga criza in faliment, dar ne baga -Casa verde-„, a conchis Ramona Szekrenyes.

Sursa: CityNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *