Case care se incalzesc singure

Ferma Washlands are un sistem geotermal de climatizare
Ferma Washlands are un sistem geotermal de climatizare
Ferma Washlands are un sistem geotermal de climatizare

Britanicii gasesc solutii pentru a-si face casele mai confortabile la costuri cat mai reduse. Visul unei vieti fara facturi pentru consumul de energie a devenit realitate pentru tot mai multi englezi.

Ferma Washlands din Essex are un sistem sofisticat de alimentare cu energie electrica si termica. Proprietarul, James Carter, ilumineaza si incalzeste vila cu cinci dormitoare si cu piscina interioara printr-un sistem geotermal de climatizare, cu tevi ingropate, incalzite de pamant. Un reprezentant al companiei ICE Energy spune ca pretul mediu pentru instalarea unui asemenea sistem ajunge la 11.000 de lire sterline (12.700 de euro), potrivit „The Daily Telegraph”. Ferma este scoasa acum la vanzare, la pretul de 2,5 milioane de lire (2,9 milioane de euro).

Un alt exemplu de ingeniozitate este cel al lui Melanie Towns, un psiholog trecut de 50 de ani care a cumparat, in urma cu noua ani, Belsford Mill, o fosta moara transformata in locuinta. „Ce m-a fascinat la moara este faptul ca functiona inca – putea produce energie”, spune Towns. „Partea proasta era ca avea capacitate limitata. Voiam sa faca mai mult, sa alimenteze un sistem subteran de climatizare si sa incalzeasca apa.”

Investitii mici, beneficii uriase

Psihologul s-a documentat serios despre moara care a macinat porumb pana in 1949. De-a lungul anilor a investit 6.000 de lire sterline (aproximativ 7.000 de euro) intr-un sistem care-i permite acum sa fie independenta energetic si sa primeasca si bani de la guvern, care-i recompenseaza pe cei care produc energie sustenabila. Si Towns isi vinde acum casa, cu 995.000 de lire sterline (1,15 milioane de euro). Dincolo de avantajele financiare, Towns spune ca este si foarte amuzant sa-ti produci singur energia.

Si proprietarii unor case mai ieftine au reusit sa scape de facturile la curent si energie termica. Morton Muirhead si sotia lui, ambii de 60 de ani, locuiesc de 10 ani intr-o ferma din Isle of Arran care se alimenteaza aproape singura. Un generator pe motorina merge patru ore pe zi pentru a incarca bateriile care furnizeaza energie electrica pentru celelalte 20 de ore din zi. Casei ii lipseste un singur lucru: o sursa alternativa de energie, eoliana sau solara. „Instalarea panourilor solare ar costa intre 5.000 si 10.000 de lire, iar o turbina eoliana ar ajunge probabil la 2.000 de lire. Le-as fi instalat chiar eu daca nu vindeam casa”, spune Muirhead.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *