Casele ecologice vin cu un confort termic superior si facturi la utilitati reduse cu pana la 35%

Casele ecologice

Timpul de gandire pe care criza l-a oferit dezvoltatorilor de locuinte a fost fructificat de unii prin avansarea pe piata a unor noi tipuri de constructii. Casele ecologice vin cu un confort termic superior si facturi la utilitati reduse cu pana la 35%

Dupa ce s-a concentrat in perioada de „boom“ imobiliar asupra locuintelor de lux cu preturi care sareau de 100.000 de euro, dezvoltatorul cu capital australian South Pacific a fost adus cu picioarele pe pamant de criza din industrie. Acum se afla in proces de lichidare a proiectelor planificate in anii de glorie si se pregateste de un nou inceput in zona caselor ecologice sub umbrela unei noi companii, Ozone Homes. Investitorul a construit primul modul de 12 case, din care a vandut pana acum noua unitati, si se pregateste sa isi extinda ideea la 190 de case insiruite.

Prima iarna a adus si primele rezultate de eficienta energetica a proiectului. Cel mai mare cost de intretinere din proiectul Avalon Residence din Tunari a fost inregistrat la un apartament cu trei camere si o suprafata utila de 67 mp, care are trei pereti expusi la exterior. In cazul acestei unitati, s-a realizat un necesar pentru incalzire la consumul real efectiv de 43,7 kWh/mp/an. Consumul se situeaza la 47% din tinta nationala stabilita de ordonanta guvernamentala din 2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, care stabileste consumul anual specific pentru incalzire sub 100 kW/mp/an. Acest consum a fost inregistrat in luna februarie 2012, cand media temperaturilor zilnice a fost de -15°C, temperatura in interiorul locuintei fiind constanta in jurul a 23°C.

„Este un rezultat optim avand in vedere ca, prin certificatul energetic preliminar, necesarul de caldura calculat a fost de 24 kWh/mp/an, acest calcul avand la baza urmatorii parametri: temperatura medie minima de -3°C si temperatura medie minima de confort termic 19,7°C la interior“, explica Andrew Prelea, directorul executiv al Ozone Homes si actionar in cadrul firmei. Pretul de vanzare al celor trei apartamente cu doua camere ramase disponibile este de 42.500 de euro, fara TVA. Solutia companiei este bazata pe panouri SIP (structural insulated panel).

Panourile din care se construiesc peretii sunt alcatuite, in general, din doua placi din fibre orientate (OSB) sau placi armate pe baza de magneziu de circa 15 mm la exterior si spuma poliuretanica la interior. Coeficientul de transfer termic al materialului este de 0,022 W/mK si are o grosime ce variaza intre 90 si 210 mm. Densitatea materialului este de 46 kg/mc. Panourile au o latime cuprinsa intre 122 mm si 1.250 mm, o lungime maxima de 2.800 mm si o grosime ce variaza intre 120 si 240 mm.

Case din fier

O solutie alternativa de constructie este cea bazata pe structura metalica. Complexul Maple Place din Balotesti vine cu un astfel de sistem, utilizat la constructia unor duplexuri cu o suprafata utila de 136 mp. Pana acum au fost dezvoltate opt unitati locative, din care s-au vandut patru.

„In luna ianuarie au venit facturi de 400-500 de lei, similare celor pentru un apartament vechi de 70 mp. Din pacate, am simtit scaderea numarului de vizionari. Dupa aceasta iarna, oamenii nu mai vor sa plece din Bucuresti“, spune Anca Axente, marketing manager al Arh Ventures, dezvoltatorul proiectului. Pentru a atrage cumparatorii, compania a mai umblat si la pret, de la 150.000 de euro, cat era initial pretul pentru un duplex mobilat si utilat, s-a ajuns la 125-130.000 de euro sau varianta la cheie cu 115.000 euro. Compania este pregatita sa inceapa lucrarile de fundatie pentru celelalte sase case din prima etapa, care vor fi finalizate in functie de vanzari. Durata de constructie a unei asemenea locuinte este de trei luni.

Fuga de necunoscut

Auditorii energetici considera ca facturile adunate in iarna care tocmai s-a incheiat ar putea convinge tot mai multi romani aflati in cautarea unei locuinte sa ia in considerare si aceste alternative. „Iarna viitoare ne va bubui pe toti, pentru ca anul acesta inca am mai avut caldura subventionata. In Bucuresti, blocurile termoizolate nu au mai fost subventionate si s-a platit 320 lei pe gigacalorie, dar pentru acestea diferenta se va face abia iarna viitoare. Proiectele care vin cu solutii alternative de constructie nu sunt mai ieftine decat constructiile traditionale si nici nu sunt in buricul targului. Dar sunt solutii care din punct de vedere termic se justifica“, subliniaza Emilia-Cerna Mladin, presedinta Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri.

Problema costurilor de constructie a caselor ecologice ar putea fi rezolvata printr-un volum mai mare, in opinia specialistilor. „Romanii se gandesc ca nu pot avea o asemenea casa din cauza costurilor foarte mari. Metrul patrat de casa pasiva este la circa 1.350 de euro/mp. Acest pret ar fi bun pentru Romania, pentru ca s-ar contrabalansa costurile cu materialele si manopera prin volum. Daca ANL s-ar orienta catre dezvoltarea de locuinte cu tehnologii noi ar fi un pas“, considera Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania.

29% din fondul locativ al tarii, adica circa 1,6 milioane de unitati, sunt case din chirpici, ceea ce ne plaseaza pe primul loc in UE dupa numarul de case ecologice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *