Casele rurale ar ajuta oamenii de la sate sa obtina venituri suplimentare

Casele rurale ar ajuta oamenii de la sate s? ob?in? venituri suplimentare
Casele rurale ar ajuta oamenii de la sate sa obtina venituri suplimentare
Casele rurale ar ajuta oamenii de la sate sa obtina venituri suplimentare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova (ANTREC) considera ca Moldova ar fi vizitata de mai multi turisti straini, daca ar fi alocate inlesniri la deschiderea si promovarea caselor rurale. Solicitata de IPN, presedintele ANTREC, Svetlana Lazar, a mentionat ca in Moldova casele rurale ar fi o solutie pentru oamenii de la sat care, pe linga salariu, ar putea obtine un venit suplimentar si, in concluzie, ar putea sa opteze sa-si dezvolte gospodaria in loc sa plece la munca peste hotare.

Svetlana Lazar a specificat ca pentru obtinerea titlului de casa rurala gospodarii vor trebui sa respecte norme sanitare stricte, sa obtina instruire pentru a deservi turisti. Totodata, vor trebui sa detina certificate de sanatate pentru persoanele implicate in deservirea turistilor si certificate de sanatate ale animalelor din curte de la care vor fi preluate produsele pentru preparare.

„Pina in prezent nu putem depasi aceasta bariera de atitudine egala fata de omul de la tara, care primeste oaspetii in propria casa, si cei care construiesc un hotel sau o pensiune turistica si care investesc, dar si cistiga mult. Am propus sa introducem notiunea de casa rurala, in care gospodarii deservesc turistii ca si oaspeti in propria casa si nu trebuie sa faca raportari. Totodata, am propus sa fie simplificata procedura de inregistrare a banilor pe care ii obtin”, a specificat Svetlana Lazar.

Reprezentantii asociatiei au avut mai multe discutii cu primarii de la sate si in 99% din cazuri edili au spus ca nu ar lua bani pentru aceasta autorizatie, astfel ca satele sa se dezvolte si oamenii sa ramina acasa. „O astfel de afacere ar putea suplini veniturile taranilor. Totodata, casele rurale ar oferi preturi mai mici de cazare si le vom arata cit de rentabil este sa aiba venit de pe urma unui numar cit mai mare de turisti”, a subliniat Svetlana Lazar.

Ea a mai spus ca numarul pensiunilor turistice din Moldova este inca mic, fapt ce determina preturi mai mari decit la pensiunile turistice din Ucraina si Rominia. Pensiunile turistice din Moldova sint solicitate preponderent pe perioada sarbatorilor de iarna, insa in timpul anului agentii economici suporta mai mult pierderi decit venituri. Sint pensiuni care se inchid pe parcursul anului si se deschid doar la sarbatori.

Presedintele ANTREC a adaugat ca sint multi antreprenori care doresc sa porneasca o afacere in domeniul turismului rural, insa exista multe piedici, precum procedura anevoioasa la deschiderea pensiunii turistice si raportarea financiara. Este nevoie ca antreprenorii sa se organizeze intr-o structura juridica de tipul unui SRL pentru ca sa prezinte evidenta contabila. Pentru a evita procedurile birocratice, ANTREC a venit cu propunerea de simplificare a procedurii de obtinere a licentei de activitate pentru pensiunile turistice. In prezent un agent economic care vrea sa deschida o pensiune turistica in mediul rural trebuie sa prezinte acelasi set de documente ca in cazul deschiderii unui hotel in oras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *