Cat costa casa independenta energetic

Cât cost? casa independent? energetic
Cat costa casa independenta energetic
Cat costa casa independenta energetic

Pentru a obtine o reducere drastica a facturilor de energie si gaze naturale la o locuinta individuala este nevoie de o investitie de aproximativ 20.000 de euro. Suma este necesara pentru a instala sisteme de panouri fotovoltaice sau pompe termice, care vor furniza o mare parte din energia necesara pentru incalzirea locuintei, apa calda, alimentare cu apa si energie electrica.

Sistemele ecologice de furnizare a energiei necesare unei locuinte individuale se amortizeaza in aproximativ 20 de ani, timp in care aceste instalatii necesita reparatii periodice. In plus cele doua tipuri de instalatii ecologice trebuie sa functioneze in tandem cu sistemul clasic de alimentare de la retea, in situatiile in care randamentul sistemelor ecologice scade sub un anumit prag.

Exista insa si varianta inscrierii in programul ”casa verde”, prin care Ministerul mediului acorda subventii de 6000 RON (aproximativ 1500 de euro) pentru panouri solare si de 8.000 de RON (aproximativ 1800 euro) pentru pompe termice.

Procedura este insa greoaie. Anul acesta intra in plata dosare depuse in 2011, dar mai exista in procedura de analiza alte cateva mii de dosare. In plus, nu este clar daca anul acesta va mai fi demarata o noua sesiune de depuneri de dosare.

Izolarea termica este cheia independentei energetice

Pentru a fi independenta energetic, o locuinta trebuie sa fie foarte bine izolata din punct de vedere termic si sa nu se foloseasca sisteme conventionale pentru incalzire. Diferentele sunt foarte mari intre o casa obisnuita cu pierderi si cu eficienta termica.

Daca la prima, necesarul energetic se situeaza intre 200 si 350 kWh/mp anual, la cea de-a doua este de doar 15 kWh/mp anual. Intr-o astfel de casa se foloseste pana si caldura degajata de becuri.

La o casa medie, energia electrica si apa menajera s-ar rezolva cu aproximativ 8.000 de euro.

O familie de trei persoane ar consuma intre 2 si 4 kWh/zi. Asta ar insemna ca ar trebui montate panouri fotovoltaice pe o suprafata intre 15 si 20 de metri patrati, ceea ce ar costa cam 6.000 de euro.

Cele mai importante costuri pentru a-ti transforma casa intr-una independenta energetic sunt urmatoarele:

Grosimea izolatiei termice trebuie sa fie mai mare de 25-30 cm (costurile ar creste cam cu 40% pentru ca avem in vedere doar grosimea polistirenului, manopera, iar celelalte materiale raman la acelasi pret);

Montarea geamurilor triple care pot izola de aproape zece ori mai bine decat o sticla obisnuita si nu pierd caldura (costa dublu fata de geamurile de tip termopan);

Materialele pentru sistemele ecologice (panourile fotovoltaice, panouri solare pentru producerea de apa calda, pompele de caldura);

Izolatia podului sau a zonei de sub pardoseala nu trebuie neglijata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *