Cat costa o centrala eoliana mica

Cat costa o centrala eoliana mica
Cat costa o centrala eoliana mica

Cat costa o centrala eoliana mica si unde poate fi amplasata

In primul rand, trebuie sa stiti ca acest gen de investitie nu se preteaza oriunde, ci in principal la tara. Ionel David, presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA) atentioneaza doritorii ca trebuie sa fie foarte atenti la specificatiile turbinei, in special la partea privind viteza vantului.

„Trebuie multa atentie la viteza vantului la nivelul palelor. Daca se mentioneaza ca investitia se recupereaza in cinci ani la o viteza de 20 de metri pe secunda, este o problema pentru ca in Romania viteza cea mai buna a vantului este de  7 metri pe secunda si se afla in Dobrogea. In jurul Bucurestiului, aceasta este de 1-1,5 metri pe secunda. O turbina eoliana poate fi buna la munte sau in locuri izolate. De asemenea, trebuie verificata viteza vantului din locul unde se doreste amplasarea, de exemplu poate fi un deal in fata care sa blocheze vantul“, a declarat, pentru „Adevarul“, Ionel David.

De asemenea, el avertizeaza si asupra avizelor si autorizatiilor necesare, cum ar fi cea de constructie.

In fine, el atrage atentia ca pe langa turbina in sine mai exista si alte costuri, respectiv cu invertorul – pentru a transforma curentul continuu in curent alternativ, dar si un set de acumulatori – pentru a stoca energie pentru perioadele in care vantul nu bate.

Astfel, luand in considerare cei trei factori – viteza vantului, avizele si costurile cu invertorul si acumulatorii – fiecare trebuie sa isi dea seama daca investitia este rentabila pentru cazul sau particular.

Centrala eoliana mica: exemple de calcul

In privinta pretului, Cheso Energy, distribuitor si instalator autorizat de turbine Aeolos in Romania, scrie pe pagina sa de internet ca turbina eoliana in sine, indiferent de cata putere ar avea, nu este utila la nimic. Compania da un exemplu de calcul privind pretul pentru un ansamblu la cheie cu o putere de 3 kW, suficienta pentru a alimenta o casa, vila sau cabana: generatorul, turbina, stalpul si sistemul de ancorare costa 4.500 de euro, acumulatorii mai costa 1.800 de euro, invertorul – alti 1.600 de euro, tabloul si protectiile mai valoreaza 480 de euro, iar rezistentele inca 140. In total, la o turbina de 4.500 de euro, costul final va fi de 9.900 de euro.

Dar acesta este un calcul pentru o putere destul de mare. Exista turbine si de capacitati mai mici. Spre exemplu, o centrala eoliana mica Idella FlyBoy de 600W costa 1.610 euro cu tot cu TVA. Aceasta ar fi de ajuns pentru iluminatul exterior al casei si pentru electronice. Producatorul avertizeaza ca este nevoie de un banc de acumulatori, insa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *