Costurile poluarii la Beijing, intre 19 si 39 miliarde de dolari pe an

Costurile polu?rii la Beijing, între 19 ?i 39 miliarde de dolari pe an
Costurile poluarii la Beijing, intre 19 si 39 miliarde de dolari pe an
Costurile poluarii la Beijing, intre 19 si 39 miliarde de dolari pe an

Poluarea aerului la Beijing si in zonele limitrofe, care pune in pericol sanatatea locuitorilor din zona, provoaca totodata pagube metropolei chineze de ordinul a 19-39 de miliarde de dolari pe an, ceea ce constituie intre 3,4% si 6,7% din Produsul Intern Brut al capitalei Chinei, potrivit MarketWatch, care citeaza o serie de experti.

Printre principalii responsabili de poluarea din centrul orasului au fost numite doua dintre cele mai mari companii petroliere din tara, releva publicatia mentionata. ‘Lupta birocratica’ intre Ministerul chinez al Mediului, China National Petroleum Corp si Sinopec Group a condus la o incalcare a standardelor stricte privind emisiile pentru camioane si autobuze diesel, releva Reuters.

‘Cresterea economica nu ar trebui sa fie generata in dauna calitatii aerului’, sustin experti de la China International Capital, adaugand ca, in tarile dezvoltate, calitatea aerului are de obicei tendinta de imbunatatire pe masura cresterii venitului pe cap de locuitor.

Banca Mondiala estimeaza pagubele provocate de poluarea pe intregul teritoriu al Chinei la 5% din PIB -ul tarii sau 360 miliarde de dolari pe an.

In acelasi timp, veniturile in domeniul medical sunt in crestere rapida. De exemplu, actiunile unui producator local de masti medicale au crescut in ultimele zile cu mai mult de 10%. Dupa cum remarca AFP, incidenta cazurilor de spitalizare a locuitorilor Beijingului din cauza problemelor respiratorii a crescut cu 20% in ultimul timp.

Faptul ca nivelul de poluare in Beijing si in zonele limitrofe a ajuns la un punct critic a devenit cunoscut in luna ianuarie. Un smog negru a invaluit capitala chineza si imprejurimile sale. Potrivit autoritatilor chineze, continutul de PM2.5 – particule mici care pot patrunde adanc in plamani – a ajuns la 993 micrograme pe metru cub, de peste 40 de ori peste nivelul limita admis de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *