Cat de afectata va fi reteaua fotovoltaica de eclipsa solara de vineri

Cât de afectată va fi reţeaua fotovoltaică de eclipsa solară de vineri
Cat de afectata va fi reteaua fotovoltaica de eclipsa solara de vineri
Cat de afectata va fi reteaua fotovoltaica de eclipsa solara de vineri

La nivel european, parcul fotovoltaic este de o suta de ori mai mare ca in 1999. Reducerea productiei de energie va fi foarte rapida, de „patru pana la sase ori” mai mare decat cea de la apusul Soarelui
Principala concluzie privind impactul eclipsei solare este ca o coordonare operationala intre operatorii europeni de sisteme de transport va fi cruciala, fara a putea fi eliminat intru totul riscul unui incident

Eclipsa de soare din 20 martie, care va putea fi vazuta si din tara noastra, va reduce productia fotovoltaica, se arata intr-un studiu realizat de Reteaua europeana a operatorilor de sisteme de transport si gaz.
„Operatori europeni de sisteme de transport (OST) s-au pregatit timp de mai multe luni pentru eclipsa de soare din 20 martie. Avand in vedere cantitatea de energie solara care este implicata, a fost necesara evaluarea si reducerea riscului unui incident la nivelul de securitate egal cu al unei zile de operare standard”, se arata in studiul citat.
Potrivit acestuia, „sub un cer senin, in dimineata zilei de 20 martie, 35.000 MW de energie solara, care este echivalentul a aproape 80 de unitati medii de productie a energiei conventionale, vor disparea treptat, timp de doua ore, din sistemul electric al Europei inainte de a fi reinjectat”.
„Gestionarea acestui eveniment pe cea mai mare retea interconectata din lume este o provocare fara precedent pentru operatorii europeni de sisteme de transport. Eclipse solare au mai avut loc si in trecut, dar odata cu cresterea puterii instalate a energiei fotovoltaice, riscul unui incident ar putea fi grav fara contramasuri adecvate”, se arata in raport.

Riscul unui incident nu poate fi complet eliminat

„Riscul unui incident nu poate fi complet eliminat”, spunea asociatia europeana a gestionarilor de retele de transport curent electric si gaz (Entso-e), in fata unei situatii inedite, cu un parc solar de o suta de ori mai mare in Europa fata de precedenta eclipsa, din 1999.
Studiul arata ca aceasta reducere de productie va fi foarte rapida, de „patru pana la sase ori” mai rapid decat cea de la apusul Soarelui, explica Jean-Paul Roubin, directorul Centrului national de exploatare a sistemului electric al RTE, gestionarul retelei de transport a energiei electrice din Franta.

Alimentarea cu energie poate fi asigurata din energia nucleara si cea pe carbune

Principala concluzie a impactului eclipsei solare este ca o coordonare operationala intre operatorii europeni de sisteme de transport va fi cruciala. Dupa aprofundarea activitatii de planificare operationala, acestia vor coordona actiunile corective ce se impun din camerele de control din Europa inainte de, si in timpul eclipsei, fara a putea exclude complet riscurile, dupa cum sustin semnatarii raportului.
Alte surse de productie a ener­giei electrice, precum cea nucleara si cea bazata pe carbune, ar putea asigura alimentarea cu energie e­lectrica europeana.
In noiembrie anul trecut, presedintele operatorului francez al retelei de inalta tensiune (RTE), Dominique Maillard, a indicat faptul ca „trecerea in aceasta zona crepusculara” ar reduce „productia de fotovoltaice”.

Germania ar putea avea mari dificultati

In ceea ce priveste modalitatea in care statele europene vor fi afectate, site-ul sciencesetavenir.fr arata ca statele europene vor fi afectate diferit. „Germania, cea mai mare putere de producere a energiei fotovoltaice din Europa, cu o capacitate instalata de aproape 36.000 de megawati in 2013, ar putea avea mai multe dificultati decat alte tari europene in a gestiona acesta reducere a productiei”, arata sursa citata.
Daca cerul este senin, vineri dimineata se asteapta o reducere de 75% a capacitatilor in prima faza a eclipsei, care va traversa Europa, din Portugalia spre Finlanda, intre orele 9.00 si 12.
Stiri similare:

In afara Germaniei, Italia (20.000 MW) si intr-o mai mica masura Spania (6.700 MW) si Franta (5.300 MW) detin parcuri fotovoltaice importante.

Eclipsa in Romania

Eclipsa de Soare din 20 martie 2015 este principala eclipsa de Soare vizibila din Romania pana in anul 2022 si eclipsa cu cea mai mare magnitudine pana in 2027. Potrivit astro-info.ro, urmatoarea eclipsa vi­zi­bila din Romania, dupa eclipsa de Soare din 20 martie 2015, va fi o mica eclipsa partiala care se va produce pe 21 iunie 2020, adica peste 5 ani.
Eclipsa debuteaza in vestul tarii la ora 10:40, penumbra Lunii deplasandu-se de la vest la est-nord-est.
La ora 10:56 eclipsa este in desfasurare in intreaga tara. Fenomenul este in desfasurare pe cerul sud-sud-estic, la altitudinea de aprox. 40°.

Maximul eclipsei se produce in jurul orei 11:55, valoarea exacta depinzand de locatia observatorului.
Magnitudinea eclipsei la maxim va fi cuprinsa intre 0.49 (49%) in sud-estul tarii si 0.63 (63%) in nord-vest.
In Bucuresti, maximul eclipsei se produce la ora 11:56. Soarele se va afla la altitudinea de 45°, magnitudinea eclipsei fiind de 0,53 (53%), iar obscuratia (suprafata eclipsata a Soarelui) de 0,43 (43%).
Dupa maxim, eclipsa continua, Luna eliberand incet discul solar. Ultimul contact al eclipsei are loc in vestul tarii la ora 13.00, iar in est si nord-est la 13.10.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *