Cat de eco e biocombustibilul? 7 lucruri esentiale despre etanol

Cat de eco e biocombustibilul? 7 lucruri esentiale despre etanol
Cat de eco e biocombustibilul? 7 lucruri esentiale despre etanol

Bioetanolul este cea mai recenta revelatie a pietei combustibililor. Presedintele american Barack Obama a numit etanolul extras din porumb „cea mai de succes alternativa la combustibil pe care am dezvoltat-o vreodata”.

Cu toate ca se incearca inlocuirea a miliarde de litri de benzina cu bioetanol, aceasta alternativa nu este atat de „eco” pe cat se crede, scrie AP.

Iata sapte lucruri esentiale despre etanol care pot fi invatate din experienta americana:

1. Etanolul este un alcool fermentat si distilat din porumb. Din 2007, cand Congresul american a cerut companiilor petroliere sa amestece miliarde de litri de etanol in benzina, a devenit unul din combustibilii regenerabili amplu produs in America.

2. Cand arde, etanolul emite mai putin dioxid de carbon decat benzina, deci poate fi considerat o alternativa mai eco la carburantii traditionali.

3. Obtinerea etanolului din porumb are insa un cost destul de piperat. Politicienii, dornici sa reduca nivelul emisiilor gazelor de sera, incurajeaza culivarea a tot mai multe suprafete de teren cu porumb.

4. Peste doua milioane de hectare de teren protejat, suprafata importanta pentru pastrarea echilibrului mediului, au disparut de cand Obama a devenit presedinte si a facut din alternativele energetice „verzi” o prioritate.

5. De fiecare data cand un fermier desteleneste o pasune pentru a cultiva porumb pentru bioetanol, sunt eliberate in atmosfera gaze periculoase, dioxid de carbon blocat in mod natural in interiorul solului. In numele reducerii emisiilor de gaze poluante, politica incurajeaza o practica ce emita gaze poluante.

6. Explozia pe care a inregistrat-o cultivarea porumbului a dus si la cresterea poluarii cu substante fertilizatoare, care ajung in rauri si subteran. Oamenii de stiinta spun ca fertilizatorii au inrautatit „zona moarta” din Golful Mexic.

7. Specialistii in protectia mediului si multi oameni de stiinta sustin ca, dupa ce se iau in considerare toate aspectele, bioetanolul nu este o strategie viabila pentru combaterea incalzirii globale. Poate din acest motiv administratia Obama nu mai lauda etanolul drept o strategie buna pentru combaterea gazelor de sera, ci pentru capacitatea de a ajuta zonele rurale din America.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *