Cat de eficiente sunt gelurile dezinfectante

Aceste produse indeparteaza germenii de pe maini mai eficient decat sapunul antibacterian sau decat cel obisnuit. Gelurile antibacteriene nu trebuie sa inlocuiasca insa apa si sapunul. Specialistii recomanda dezinfectantele doar ocazional, in situatii de urgenta.eficienta gelurilor

Majoritatea gelurilor dezinfectante contin alcool (etanol si/sau propanol pe eticheta), parfum, apa si o substanta emolienta (glicerina si/sau vitamine, de obicei vitamina E). Alcoolul penetreaza membrana exterioara a bacteriilor sau a virusurilor, dar apa este cea care omoara germenii odata ce patrunde in interiorul lor. Pentru a fi cu adevarat eficient, gelul trebuie sa contina cel putin 62 la suta alcool, dar nu mai mult de 80 la suta, potrivit specialistilor.

Distrug germenii comuni

Eficienta produselor dezinfectante difera de la o marca la alta, unii producatori sustinand ca produsele lor omoara 99% din germeni. Un studiu realizat anul trecut de specialistii Universitatii „Ottawa” din Canada arata ca multe dintre gelurile dezinfectante pe care le-au analizat si care proclamau o eficienta de 99% reusesc, in realitate, sa distruga doar intre 46 si 60% din microbii de pe maini. Specialistii canadieni mai precizau, in studiul lor, ca multe dintre gelurile analizate nu sunt eficiente decat in cazul germenilor comuni, cum sunt virusurile racelii sau bacteriile care provoaca infectii gastrointestinale, dar nu omoara virusuri precum A(H1N1).

Sapunul antibacterian nu distruge toti microbii

In vreme ce gelurile dezinfectante omoara germenii de pe maini, sapunul ii indeparteaza. Acesta din urma mai lasa pe maini o flora microbiana, dar nu atat cat sa fie periculoasa pentru sanatate. Reporterii postului TV american ABC, impreuna cu specialistii Universitatii „Maryland”, au testat eficienta unui gel dezinfectant, a unui sapun antibacterian si a unui sapun obisnuit dupa ce au intrat in contact cu bacteria E. coli, care provoaca infectii digestive.

Gelurile dezinfectante au reusit sa elimine cele mai multe bacterii de pe maini, iar intre sapunul obisnuit si cel antibacterian, diferentele au fost aproape nedetectabile, dupa cum au aratat testele de laborator. Un alt experiment american, de data aceasta al Universitatii „Virginia”, a demonstrat ca gelul antibacterian omoara circa 80% din rinovirusurile care provoaca raceli comune, in timp ce apa si sapunul inlatura doar 31% din rinovirusuri.

Usuca pielea si pot provoca iritatii

Chiar daca gelurile pentru maini indeparteaza mai multi germeni, specialistii spun ca ele nu trebuie sa inlocuiasca apa si sapunul atunci cand avem acces la ele. „Tendinta actuala privind igienizarea este de utilizare a produselor blande, neagresive si care nu indeparteaza microflora normala a pielii, asa cum fac gelurile dezinfectante.

Gelurile de supermarket pot genera dermatite de contact la anumite ingrediente sau reactii locale iritative, care se manifesta prin uscaciune cutanata, descuamare si prin mancarime. Substantele dezinfectante sunt folosite de obicei in salile de operatii. Nu se recomanda folosirea uzuala, sapunul fiind suficient pentru igiena”, precizeaza dermatologul Mihaela Leventer de la Clinica Dermastyle din Bucuresti.

Eficienta depinde de modul de aplicare

Pentru a fi eficient, gelul dezinfectant trebuie aplicat in cantitate suficient de mare pentru a uda complet mainile, de obicei fiind necesar echivalentul unei jumatati de lingurita de gel. Apoi, palmele trebuie frecate una de cealalta timp de 20-25 de secunde. Atat ar trebui sa dureze evaporarea gelului daca a fost folosit in cantitatea corecta. Atentie, gelurile au o eficienta scazuta cand mainile sunt foarte murdare! Grasimea, resturile alimentare, praful, noroiul si sangele trebuie indepartate mai intai cu apa si cu sapun. Cu cat trece mai mult timp de la spalarea cu apa si cu sapun, cu atat scade eficienta gelului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *