Cat de verde este fotbalul

Energie electrica din miscare

Putine sporturi se pot compara cu fotbalul in ceea ce priveste popularitatea si spatiul alocat terenurilor de joc. Din aceste motive, fotbalul ocupa un loc fruntas si in clasamentul sporturilor poluante, scrie CNN.
fotbal
Stadioanele de fotbal au un impact ecologic insemnat. Mentinerea unei suprafete de joc in conditii excelente necesita irigare regulata si incalzire subterana pentru prevenirea inghetului in timpul iernii. De asemenea, instalatia de nocturna si tabela de marcaj au un consum ridicat de energie electrica, in timp ce miile de suporteri care asista la partidele de fotbal emit cantitati mari de dioxid de carbon si produc cantitati imense de gunoi.

Cu toate acestea, sunt semne ca echipele de fotbal au inceput sa dea atentie problemelor ecologice. Un studiu realizat anul trecut de „Ethical Consumer”, care a cercetat eforturile ecologice ale cluburilor din Premier League, a descoperit ca Manchester City este cel mai „verde” club din prima liga engleza. Clubul foloseste hartie ecologica la fabricarea programelor de meci si masini electrice pentru intretinerea gazonului.

Mai mult, prin promovarea rutelor pietonale, 71 la suta dintre sustinatorii echipei vin la meci pe jos. Clubul a conceput si un plan foarte ambitios de a-si genera propria energie electrica prin instalarea unei turbine eoliene la stadion, insa proiectul a fost pus pe lista de asteptare din cauza temerilor ca acumularile de gheata ar putea sa cada de pe turbina si sa raneasca spectatorii.

Panouri solare si masuri de economisire a energiei

Sustinut financiar de compania petroliera Abu Dhabi United Group, Manchester City a beneficiat de fonduri suficiente pentru a implementa programe ecologice. In Elvetia, la Berna, clubul Young Boys foloseste, din 2005, aproape 10.000 de panouri solare la stadionul Suisse Wankdorf. In conditiile actuale, panourile produc un milion de kilowati-ora pe an, economisind 630 de tone de emisii de dioxid de carbon.

O varianta mai simpla pentru echipele de fotbal de a economisi emisiile de gaze de sera este de a reduce volumul deseurilor. Anul trecut, cel mai de succes club norvegian, Rosenborg Trondheim, a investit aproximativ 40.000 de dolari in masuri de economisire a energiei. Nu este o investitie uriasa, insa este suficienta pentru a schimba ceva, ca de exemplu – instalatia de nocturna care se inchide automat cand nu se mai antreneaza nimeni.

Conform „Ethical Consumer”, irigarea gazonului unui club din Premier League necesita in medie 20.000 de litri de apa pe zi, in timp ce suprafata de joc de pe stadionul Camp Nou, din Barcelona, are nevoie de 54.000 de litri de apa intr-o zi insorita. Unele cluburi au inceput sa reduca consumul de apa, iar clubul german Nurnberg detine o cisterna cu o capacitate de 1.000 de metri cubi de apa in apropierea stadionului. Cisterna depoziteaza apa de ploaie care poate fi folosita la irigarea gazonului, insa initiativa bavarezilor este una singulara.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *