Cat mai costa reabilitarea termica a locuintei

Cât mai cost? reabilitarea termic? a locuin?ei
Cat mai costa reabilitarea termica a locuintei
Cat mai costa reabilitarea termica a locuintei

„Iarna car si vara sanie“ este principiul pe care il urmeaza si constantenii care vor sa reduca din cheltuielile de la incalzirea locuintelor pe timp de iarna. Astfel, de la un an la altul, bloc dupa bloc isi schimba „infatisarea“ prin acoperirea fatadelor cu materiale termoizolante.

Reabilitarea din punct de vedere energetic a blocurilor construite cu multi ani in urma, care nu au fost proiectate cu un astfel de sistem de reducere a costurilor la energie, este o solutie la care apeleaza tot mai mult si constantenii. Din pacate, daca la celelalte lucrari de intretinere si reparatii care vizeaza imobilele, toti locatarii trebuie sa participe la plata, de aceasta data, spun presedintii Asociatiilor de Proprietari, fiecare face cum „il taie capul”.

„Locuiesc pe b-dul Tomis 291, iar aici, reabilitarea s-a realizat intr-o singura etapa. Exceptia a facut-o un apartament de la etajul 10 unde nu locuieste nimeni si nu s-a pus problema sa fie reabilitat. Aceasta este singura situatie in care proprietarii nu pot fi obligati sa faca reabilitarea, fata de celelalte costuri de intretinere sau reparatie care se impun la un bloc de locuinte.

Sigur ca, de preferat este ca toata lumea sa fie de acord ca lucrarile sa se faca in acelasi timp, cu aceleasi materiale, mai ales pentru eficienta.

Pentru ca vorbim aici de faptul ca iarna se mentine mult mai bine caldura, iar vara este mult mai racoare. Un alt exemplu care poate fi dat este ca, multi proprietari aleg reabilitarea partiala, adica doar pentru una sau doua camere si deci se ajunge la un cost mai mic de reabilitare, insa fatada blocului arata ca o «sorcova». Acestia sunt si cei care isi depun ulterior si cererile de debransare”, a precizat presedinta Asociatiei de proprietari 174 din Constanta.

Nici proprietarii de case nu stau pe ganduri cand vine vorba de izolarea termica a locuintei.

„Am izolat anul trecut doar fatada casei pentru ca atat ne-am permis. Si pentru ca in iarna am simtit diferenta, scapand in primul rand de igrasie, ne-am decis sa izolam toata casa”, ne-a spus doamna Maria Bucur, proprietara unei case din Constanta.

Firmele de specialitate „fug” de asociatiile de proprietari

Desi cererea catre firmele de profil este din ce in ce mai mare, reprezentantii acestora sustin ca, cel putin in ultimul an, au refuzat foarte multe asociatii de proprietari, pe motiv sa oamenii sunt rau-platnici.

„Cererea pe piata a crescut simtitor in ultimii ani, insa tot in acest interval ne-am confruntat si cu foarte multi datornici. Daca la o casa sau la o cladire de birouri se pot incheia contracte clare, cu obligatii de ambele parti, la o asociatie de proprietari se incheie contracte individuale si nu de putin ori s-a intamplat ca cel putin 2-3 proprietari sa nu plateasca la timp, desi am stabilit si plata in 3 sau 4 rate.

Si lucrarea e gata facuta, nu mai putem schimba nimic, decat sa ii tot amanam cu plata. De aceea, noi nu mai incheiem de ceva vreme contracte cu asociatiile”, ne-a declarat reprezentantul unei firme de reabilitari termice.

Care sunt costurile

In functie de cati pereti exteriori are apartamentul, metrul patrat se poate negocia cu firma care se ocupa de anveloparea blocului. Astfel, sunt firme la care costurile se incadreaza intre 55 de lei mp pentru polistiren de 5 cm si ajung la 60 de lei mp pentru cel de 8 cm sau 65 de lei pentru cel de 10 cm. In acestia bani, firma vine si cu adeziv, plasa, dibluri si terasit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *