Cat va costa depozitul de deseuri radioactive de la Saligny

Cat va costa depozitul de deseuri radioactive de la Saligny

Depozitul final de deseuri de slaba si medie activitate, pe care autoritatile romane il vor construi, incepand cu 2016, in localitatea Saligny, de langa Cernavoda, va costa intre 180 si 340 milioane de euro.

„Depozitul propriu-zis se va intinde pe o suprafata de 22 hectare, iar tot terenul va ajunge la 40 de hectare. Constructia va incepe in anul 2016, iar primele opt celule vor fi finalizate in 2019. Va fi un depozit de suprafata semiimbracat. Depozitul de deseuri va fi format din 64 de celule si va avea o capacitate totala de 120.000 metri cubi”, a declarat, intr-o conferinta de presa, la Constanta, presedintele Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive (ANDR), Ion Nastasescu.

In celule se vor depozita toate obiectele care se afla in zonele cu potential radioactiv de la centrala nucleara de la Cernavoda si care sunt deseuri slab active, precum manusi, salopete, plastice, vane, robineti sau bucati de teava.

Reprezentantii ANDR spun ca sursele financiare necesare dezvoltarii acestei investitii vor veni din taxa pe care Nuclearelectrica o plateste pentru depozitarea deseurilor radioactive, care este de 2 euro pentru fiecare MWh produs.

ANDR a primit pe 2 august, din partea primariei Saligny, Certificatul de Urbanism pentru intocmirea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) in vederea construirii acestui depozit. Agentia mai are nevoie in vederea dezvoltarii investitiei de autorizatia finala de amplasare, de acordul de mediu pentru autorizatia de amplasare si de avizul de mediu pentru PUZ.

Prezent la eveniment, primarul localitatii Saligny, Gabriel Tatulescu, a declarat ca aceasta investitie va trebui sa aiba acordul comunitatii locale si ca va organiza in acest sens un refereendum, astfel ca daca localnicii nu vor fi de acord cu acest depozit, el nu se va mai construi.

Potrivit acestuia, a fost ales deja amplasamentul viitorului depozit de deseuri, iar terenul de 40 hectare se afla in proportie de 40-50% in proprietatea localnicilor, de 20-30% la Ocolul Silvic, iar restul la Consiliul Local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *