Cat valoreaza biodiversitatea?

In anul 2050, pierderea biodiversitatii ar putea reprezenta 14 miliarde de euro anual, sau 7% din PIB-ul mondial.

Pentru a explica cum s-a ajuns la aceasta valoare, putem folosi ca exemplu albinele. Acestea si celelalte insecte polenizatoare realizeaza o munca indispensabila omului, caci fara ele pomii fructiferi sau cerealele ar intampina multebiodiversitate probleme in procesul de reproducere. Albinele reprezinta un bun exemplu pentru a intelege si aprecia cat de mult ii ofera omului natura si biodiversitatea.

Daca albinele ar disparea, pentru a compensa pierderea lor ar fi necesar un volum de munca ce ar costa societatea circa 150 de miliarde de euro anual. Aceasta cifra reprezinta doar una din datele prezentate in raportul emis luna trecuta de Centrul Francez de Analiza Strategica, un exercitiu complex si elaborat care detaliaza modurile ce ne permit sa introducem valoarea naturii in plan economic.

Biodiversitatea sufera o erodare accelerata, proces cauzat practic de activitatea omului si care poate duce la disparitia sa. Ideea de a estima valoarea naturii creeaza controverse din cauza temerilor ca aceasta evaluare ar putea fi pur comerciala. Totusi, raportul francez ne aminteste ca masurarea naturii si a serviciilor pe care aceasta le aduce societatii nu inseamna neaparat transformarea ei intr-un produs comercial si propune elaborarea unui sistem de evaluare care sa reuneasca valoarea etica si cea economica a naturii in economia de piata. Chiar daca serviciile naturii nu trebuie considerate o marfa ca oricare alta, nu este bine nici sa subestimam valoarea acestora.

La ora actuala, in calculele socio-economice ale oricarui proiect, valoarea biodiversitatii este zero.

De exemplu, la elaborarea traseului unei autostrazi se tine cont doar de timpul economisit prin fiecare varianta, omitandu-se daunele aduse mediului inconjurator si pierderea biodiversitatii in urma proiectului.

Printre serviciile „daruite” de natura societatii pana in prezent, cel mai usor de observat este furnizarea de alimente, aparesurse naturale dulce, lemn etc. Acesta este si serviciul cel mai usor de evaluat. Altele prezinta o complexitate superioara in momentul in care trebuie sa li se atribuie o valoare: depozitarea dioxidului de carbon, filtrarea apelor si regularizarea volumului ploilor, controlul erodarii solului etc. In plus, sa nu uitam turismul, educatia si alte servicii pe care le-am putea denumi „culturale”.

Un hectar de padure valoreaza 970 de euro

Evaluarea padurilor este mai simpla datorita multitudinii de date care pot fi obtinute in acest domeniu. Astfel, se constata ca lemnul este evaluat la 90 de euro, o zecime din valoarea totala a parcelei de padure. Fixarea CO2 de aceeasi suprafata ar costa 500 de euro, calitatea apei 90 de euro, iar serviciile recreative (culturale) – 200 de euro. Valoarea culturala se obtine calculand cat ar fi dispusi sa plateasca cetatenii pentru a merge la padure (de exemplu transportul) si a se bucura de un serviciu gratuit, cum ar fi o plimbare. Astfel, un hectar de padure franceza valoreaza in medie 970 de euro.

Acestea sunt valori minime de referinta, deoarece lipsesc datele necesare unui calcul exhaustiv, dar reprezinta un inceput. Pasunile sunt mai greu de evaluat; calculul aproximativ a dat ca rezultat 600 de euro, dar este o cifra mica deoarece lipsesc datele necesare unei evaluari a potentialului recreativ. La ora actuala, suprafata pasunilor este in scadere deoarece agricultorii obtin beneficii net superioare dintr-un hectar cultivat cu cereale decat dintr-o pasune. Pe de alta parte, aceasta din urma este superioara din punct de vedere al biodiversitatii, deoarece contine intre 60 si 80 sde specii vegetale diferite. In mediul oceanic, serviciile oferite de recifele de coral sunt evaluate la 5.000 – 10.000 de euro/hectar anual (in total miliarde de euro) si includ pescuitul, tratarea apelor, turismul etc.

Acest model de investigatie este inca in faza initiala, dar miza sa e colosala. Umanitatea trebuie sa dea valoare naturii pentru a ajunge sa-i poarte respectul pe care il merita, iar orice esec in acest sens ar fi inacceptabil.

Sursa: www.ladyverd.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *